Vypukne další očkovací šílenství? Moderna finišuje hned tři nové vakcíny

Konec pandemie covidu-19 se negativně projevil v příjmech velkých farmaceutických firem. Ty, které vyvinuly celosvětově podávaná očkování proti koronaviru, nyní hledají cesty, jak posílit svůj byznys. Moderna oznámila, že do poslední fáze studií přecházejí hned tři nové vakcíny.

Konec pandemie covidu-19 se negativně projevil v příjmech velkých farmaceutických firem. Ty, které vyvinuly celosvětově podávaná očkování proti koronaviru, nyní hledají cesty, jak posílit svůj byznys. Moderna oznámila, že do poslední fáze studií přecházejí hned tři nové vakcíny.

Celý článek
0

Do Legolandu už jen na podzim a v dešti? Vlastník se rozhodl zavést dynamické ceny

Zábavní parky a jiné atrakce majitele Legolandu – firmy Merlin Entertainments – stále netáhnou tolik lidí jako před covidem. Naplnit poloprázdné kasy zábavního impéria má zavedení dynamických cen.

Zábavní parky a jiné atrakce majitele Legolandu – firmy Merlin Entertainments – stále netáhnou tolik lidí jako před covidem. Naplnit poloprázdné kasy zábavního impéria má zavedení dynamických cen.

Celý článek
0

Český startup Agdata míří na Slovensko. Bude tam měřit kvalitu ovzduší

Už žádná obří zařízení o velikosti stavební buňky. Český startup Agdata vyvinul senzor na měření znečištění ovzduší, který má velikost diáře. Slováky zaujal svou cenou i přesnými výsledky.

Už žádná obří zařízení o velikosti stavební buňky. Český startup Agdata vyvinul senzor na měření znečištění ovzduší, který má velikost diáře. Slováky zaujal svou cenou i přesnými výsledky.

Celý článek
0
Vybrané články
z týdeníku The Economist

Bude pizza s ananasem autenticky italská?

Jak klimatická změna proměňuje evropskou gastronomii.

Bude pizza s ananasem autenticky italská?
ilustrační foto | Profimedia.cz

Zemědělci v jižní Itálii pěstují avokádo a mango. Středomořští rybáři loví ze sítí tropické králíčkovce. Vinaři z Bordeaux se obávají zániku svých hroznů merlotu. Před padesáti lety by nic z toho nebylo myslitelné. Ale od začátku osmdesátých let minulého století donutily rostoucí teploty mnoho zemědělců na jihu Evropy vyměnit vinnou révu za marakuju (čili mučenku).

Chráněný roquefort

Italové a Francouzi jsou hrdí na svou kuchyni. Obě země žárlivě střeží dodržování nařízení, podle nichž se jenom šunka vyráběná v okolí Parmy smí nazývat „Prosciutto di Parma“ a jenom pěnivému vínu z Champagne se smí říkat šampaňské. Roquefort, nejslavnější z modrých sýrů, se dočkal zvláštní ochrany výnosem parlamentu v Toulouse už v roce 1550.

Skutečnost, že něco vyrostlo nebo se to vyrobilo na nějakém slavném místě, je tradičně spojována se zárukou kvality. Klimatická změna by to však mohla rozvrátit. Vezměte si polentu, oblíbený italský pokrm, který se skládá téměř výhradně z kukuřičné mouky. Vysoké teploty a sušší klima už nyní dramaticky snížily výnosy z kukuřičných polí na jihu Itálie. Když bude tento trend pokračovat a rozšíří se dál na sever, budou si muset italští výrobci objednávat kukuřici odjinud? Co třeba semolina, tvrdozrnná pšenice, která hojně roste na středomořském pobřeží a používá se při výrobě těstovin, chlebových placek a kuskusu? Matematické modely naznačují, že výnosy ze semolinových polí prudce poklesnou, pokud bude teplota dál stoupat.

Německá polenta

Měli by se tedy gurmáni začít obávat o budoucnost špaget? Gabriele Cola z Milánské univerzity je v krátkodobém horizontu optimistou: „Nevidím vážnější problém pro úrodu, protože zemědělství je erudovanější a technologicky vyspělejší, takže vždy dokáže reagovat na změny,“ říká Cola. Posílené zavlažování může vyvážit účinky suššího klimatu. Vědci také mohou vyšlechtit odolnější odrůdy obilnin.

Ale v dlouhodobější perspektivě můžeme pravděpodobně čekat hlubší změny. Pokud budou teploty stoupat, mohou zemědělci na severu Evropy začít pěstovat plodiny, které byly dosud doménou jihu kontinentu: do Německa (nebo Česka) může například proniknout polenta. A jižanští jedlíci se budou muset přizpůsobit. Když se na Sicílii bude i nadále dařit tropickému ovoci, dotáhne to jednoho dne pizza se šunkou a ananasem na autenticky italské jídlo?

© 2021 The Economist Newspaper Limited
All rights reserved. Publikováno na základě licence s The Economist, přeloženo týdeníkem Hrot.
Originální článek v angličtině najdete na www.economist.com.