Brusel napařil provozovateli Facebooku rekordní pokutu 1,2 miliardy eur

Meta nezákonně převáděla do USA data evropských uživatelů, tvrdí irský regulátor.

Brusel napařil provozovateli Facebooku rekordní pokutu 1,2 miliardy eur
Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg | foto Shutterstock.com

Obří americká technologická firma Meta, jež provozuje sociální síť Facebook, dostala rekordní pokutu 1,2 miliardy eur za nedodržení pravidel ochrany soukromí EU. Je to nejvyšší pokuta uložená podle obecného nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů, známého pod zkratkou GDPR.

Irská komise pro ochranu dat v pondělí oznámila, že Meta porušila obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), když přepravila velké množství osobních údajů evropských uživatelů Facebooku do Spojených států, aniž by je dostatečně chránila před praktikami Washingtonu při nakládání s takovými údaji

Rizika zůstávají

Nejvyšší pokuta uložená podle zákona o ochraně osobních údajů přichází v předvečer pátého výročí jeho prosazení, 25. května. Elektronický obchodník Amazon dříve dostal pokutu 746 milionů eur od Lucemburska.

Irský regulační orgán (jenž do věci má co mluvit především proto, že tam mnoho firem formálně sídlí kvůli tamním nízkým daním) také během posledních dvou let uložil čtyři pokuty platformám Meta Facebook, Instagram a WhatsApp v rozmezí od 405 milionů eur do 225 milionů eur. Kromě toho samozřejmě padají pokuty i za monopolistické jednání.

Irský dozorčí orgán pro ochranu soukromí uvedl, že používání právního nástroje známého jako standardní smluvní doložky (SCC) ze strany společnosti Meta k přesunu dat do USA „neřešilo rizika pro základní práva a svobody“ evropských uživatelů Facebooku. Tato rizika vyzdvihlo rozhodnutí Nejvyššího soudu EU v roce 2020.

Evropský soudní dvůr tehdy zrušil dohodu USA a Evropské unie o tocích dat, známou jako Privacy Shield, kvůli obavám z praktik, jež ke sledování dat používají americké zpravodajské služby. Ve stejném rozsudku nejvyšší soud EU také zpřísnil požadavky na používání SCC, právního nástroje, jehož americké firmy široce využívají k přenosu osobních údajů uživatelů do USA.

Chybí legální  cesta

Meta – stejně jako další mezinárodní společnosti – na tento nástroj stále spoléhá, protože zástupci Evropy a USA dosud nevytvořili nové uspořádání datových toků. Americkým technologickým firmám tak chybějí legální mechanismy pro přenos osobních údajů, na něž většinou spoléhají, protože je prodávají inzerentům.

EU a USA dokončují novou dohodu o toku dat, o níž se předpokládá, že bude hotová nejdříve v červenci a nejpozději v říjnu. Meta má při převodu dat přestat spoléhat na SCC do 12. října. Firma již dříve varovala, že pokud by byla nucena přestat používat SCC bez řádné dohody o alternativním uspořádání toku dat, nutilo by ji to vypnout v Evropě služby jako Facebook a Instagram. Jestli by to evropské populaci prokázalo laskavost, či nikoli, je věc, o níž řeč nebyla.