Brno ohřejí Dukovany. Z elektrárny povede horkovod

Brno udělalo další krok k tomu, aby se zbavilo závislosti na vytápění bytů plynem. Městská společnost Teplárny Brno podepsala s ČEZ smlouvu o spolupráci na vybudování více než čtyřicet kilometrů dlouhého horkovodu z jaderné elektrárny Dukovany. 

Brno ohřejí Dukovany. Z elektrárny povede horkovod
Jaderná elektrárna v Dukovanech | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš uvedl, že přípravy směřují k tomu, aby bylo v roce 2025 nebo 2026 všechno nachystané ke stavbě. Horkovod by podle současných plánů mohl být spuštěn v roce 2030. Stavbu podporuje i vláda. Pomoci by měl rovněž nový liniový zákon, který umožní rychlejší přípravu.

„Bude to důležitý krok k energetické soběstačnosti a nezávislosti Brna. Od loňska se snažíme dělat řadu opatření, která zajistí v celém Česku nezávislost na ruském plynu a na plynu obecně. Je potřeba nejen měnit energetický mix, ale i šetřit při spotřebě energií. Loni se nám podařilo zcela změnit trend,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Připomněl, že Česko už potřebuje přibližně jen tři až čtyři procenta plynu z Ruska, i když na začátku ruské invaze na Ukrajinu to bylo bezmála sto procent.

„Tento projekt je tím hlavním z hlediska naší energetické koncepce,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Dukovany by měly v budoucnu zajistit polovinu spotřeby tepla v moravské metropoli, nyní je město závislé z osmdesáti procent právě na plynu. 

Podle předsedy představenstva Tepláren Brno Jiřího Hermana by dalších třicet procent měla zajistit společnost Sako Brno spalováním odpadu a dvacet procent má zabezpečit spalování biomasy v Teplárnách Brno.

Podle současných předpokladů má horkovod stát devatenáct miliard korun, přičemž ČEZ zajistí vyvedení tepla na hranici elektrárny, Teplárny Brno zajistí stavbu od elektrárny do Brna. „Počítáme s financováním ze tří zdrojů. Jedním jsou naše peníze, druhý zdroj jsou dotace a chtěli bychom získat alespoň polovinu částky. Třetím zdrojem jsou úvěry,“ řekl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.