Miliardář Bříza opravil hotel za stamiliony. Teď počítá ztráty

Sporthotel Olympia byl po nákladné rekonstrukci otevřený jen dva týdny. Problémy mají i další Břízovy resorty.

Miliardář Bříza opravil hotel za stamiliony. Teď počítá ztráty

Horší start svého vysněného projektu nemohl miliardář Vlastislav Bříza mít. Majitel holdingu Koh-i-noor dokončil po téměř dvou letech kompletní rekonstrukci Sporthotelu Olympia na šumavském Churáňově, otevřel ho na dva týdny v únoru a od té doby dvěstěmilionová investice zeje prázdnotou. Bříza týdeníku Hrot přiznal, že potíže mají i další resorty z jeho divize KIN Hotels, vyhlíží ale nadějnou letní sezonu, kterou budou Češi trávit z velké části v domácích podmínkách.

Nostalgie za dvě stě

Miliardář Vlastislav Bříza se netají tím, že Churáňov je pro něj nostalgickou záležitostí a tak i k investici přistupoval. „Dříve jsem v zimě se syny na běžkách běhával „trojúhelník“ Churáňov, Kvilda, Modrava a také jsem si připomněl, že v osmdesátých letech platil Churáňov za jihočeský Aspen. V roce 1983 se přímo nad hotelem na stadionu konalo mistrovství světa v běhu na lyžích a dodnes mám s touto událostí Sporthotel Olympia spojený. Těžce jsem nesl, v jakém stavu se hotel nacházel, ale bohužel za těch skoro 40 let na něj nikdo nesáhl,“ vzpomíná.

Sporthotel koupil na sklonku roku 2017, v polovině roku 2018 začaly opravy. Olympia má nyní 52 pokojů včetně luxusních rodinných apartmánů, kongresového sálu a wellnesu. Vše prázdné.

Stejně jsou na tom i další hotely divize KIN Hotels – Svět a Regent v Třeboni a Vltava ve Frymburku u Lipna. „Nepopírám, že ta situace je kritická. Musíme vyplácet mzdu desítkám zaměstnanců, a přitom nevyděláváme vůbec nic. Kdybychom ale všechny lidi propustili, těžko bychom pak mohli hned otevřít a nabízet služby zákazníkům. Přitom se blížíme k letním měsícům, které pro nás představují vrchol sezony, a zajistit kvalitní služby bez proškolených a kvalitních lidí jednoduše nejde,“ popisuje Vlastislav Bříza. 

Česko především

Ekonomický dopad na KIN Hotels je už teď podle něj obrovský a změnit ho může jen brzké uvolnění vládních omezení. „Koh-i-noor Holding je ale silná skupina a věřím, že to celé zvládneme. Nicméně ztráty počítáme v milionech, to je bohužel tvrdá realita,“ sdělil Bříza.

Do karet ale obecně tuzemským hotelům hraje fakt, že Čechům se nebude chtít cestovat za hranice. Jednak zřejmě nepadnou všechna omezení, v některých zemích stále nebude kvůli koronavirové epidemii bezpečno a hlavně finanční vyhlídky Čechů se v nastávající krizi změní.

Teorii nahrávají i první čísla Břízových hotelů, která se týkají zájmu lidí o domácí dovolenou. „Evidujeme narůstající zájem českých turistů o ubytování v našich hotelích a místa se začínají plnit rychleji, než je v tomto období běžné. Optimismus je sice namístě, ale určitě to není tak, že letošní tříměsíční výpadek doženeme v létě,“ říká.

Jako dlouhodobější pomoc navrhuje premiér přeřazení ubytovacích služeb do nejnižší desetiprocentní sazby DPH. I tak bude patrný oproti ostatním zemím rozdíl: Polsko má osmiprocentní sazbu, Německo sedm procent. „Podle našich studií snížení DPH vždy vede k oživení trhu a zvyšování počtu pracovních míst v dotčeném oboru. To se potvrdilo i v sousedním Německu, při přechodu na sedmiprocentní daň došlo k nárůstu počtu pracovních míst v ubytovacích službách o více než sedm tisíc,“ komentoval Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.