Britům kvůli deltě tečou nervy. Z tváře boje s covidem je fackovací panák

V Británii přituhuje. Vládní zdravotnický poradce Chris Whitty byl už třikrát obtěžován na veřejnosti. Dostane policejní ochranu.

Britům kvůli deltě tečou nervy. Z tváře boje s covidem je fackovací panák
Chris Whitty | Profimedia.cz

Vakcinace proti covidu-19 v Británii chytla na jaře ve srovnání s Evropskou unií rychlé tempo a vláda Borise Johnsona mohla díky poklesu nových případů naplánovat postupné rozvolňování. Částečně jej ale zmařila indická mutace delta, kvůli níž se rušení proticovidových opatření odložilo a v ohrožení se ocitlo například i vyvrcholení fotbalového mistrovství Evropy, jehož semifinálové a finálové duely se mají hrát v londýnském Wembley.

Pod velkým tlakem je už dlouhé měsíce Chris Whitty, hlavní zdravotnický poradce Johnsonova kabinetu, který často vysvětluje nepopulární vládní rozhodnutí na tiskových konferencích. Nervózní Britové si z něj teď dělají skoro doslova fackovacího panáka.

Whitty byl už totiž třikrát obtěžován na veřejnosti, a ještě u toho natáčen na video. Poprvé k tomu došlo v únoru, když čekal na ulici na vyzvednutí jídla s sebou. Muž s mobilním telefonem kolem něj chodil, celou dobu jej natáčel a několikrát jej nazval lhářem.

K druhému incidentu došlo začátkem měsíce, kdy jej jeden ze známých odmítačů očkování sledoval na ulici a několikrát na něj zakřičel, že je lhář.

Obtěžování Chrise Whittyho

Nejnovější případ z posledních dní je zároveň nejzávažnější. Whittyho si totiž v londýnském parku St. James vyhlédli dva muži, kteří jej za křiku chytali kolem krku, dožadovali se společné fotografie a honili ho až na silnici. Viditelně nervóznímu Whittymu se stejně jako v předchozích případech podařilo zachovat klid a na provokace nijak nereagoval.

Mezi vrcholnými představiteli země i tak zavládlo zděšení, další takový incident by už totiž klidně mohl skončit fyzickým násilím. Opakované obtěžování Whittyho zaskočilo premiéra Johnsona. „Odsuzuji chování těchto grázlů,“ napsal na Twitter. „Naši tvrdě pracující veřejní činitelé by na ulicích neměli čelit takovému zastrašování. Nebudeme to tolerovat.“ Podobný tón volil i vládní koordinátor očkování Nadhim Zahawi: „Je to nechutné. Ti grázlové musí být najiti a obviněni. Nulová tolerance.“ Ministryně vnitra Priti Patelová navrhuje, aby Whitty dostal policejní ochranu.

Podobnému útoku musel čelit i další zdravotnický poradce Jonathan Van-Tam. Toho minulý týden před budovou ministerstva obrany naháněl aktivista, který jej křikem obviňoval z otrávení bývalého ministra zdravotnictví Matta Hancocka, který 26. června rezignoval.