Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Největší ruské bance se daří. Sberbank po historickém zisku vyplácí rekordní dividendu

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

Britští těžaři plynu mají extrémní zisky. Zvyšme jim daně, navrhují ostatní

Ve Spojeném království se vede debata o extra zdanění těžařů v Severním moři, protože jim loni výrazně stouply zisky, plyn podražil devětkrát. Vybrané peníze mají ulevit domácnostem při placení vysokých účtů.

Britští těžaři plynu mají extrémní zisky. Zvyšme jim daně, navrhují ostatní
Těžba ropy a plynu u skotského pobřeží | foto Shutterstock.com

Společnosti, které těží v Severním moři zemní plyn, by mohly zaplatit mimořádnou daň ze svých zisků, protože za loňský rok cena plynu ve Spojeném království stoupla devětkrát. Konzervativní vláda Borise Johnsona je pod tlakem, ceny za energie domácnostem skokově rostou, hovoří se dokonce o národní energetické krizi.

V průměru se ceny energií pro domácnost zdvojnásobily na dva tisíce liber (60 tisíc korun) za rok. Energetickou chudobou trpí nyní čtyři miliony domácností, které si nemohou dovolit zaplatit vysoké účty za energie. Na jaře by to mohlo být dokonce šest milionů domácností, uvedla nezisková organizace National Energy Action, jež prosazuje zvyšování investic do energetické účinnosti a zateplování domů v Británii. To by znamenalo nejvíce lidí od roku 1996, odkdy tento ukazatel sleduje. 

Navíc Britové platí rekordní sumy za benzin a naftu u čerpacích stanic. Šéf neziskové organizace Adam Scorer varoval, že „energetická drahota“ postihne hlavně rodiny s nejnižšími příjmy a může to v extrémním případě vést i ke zkrácení života. „Nejsou to jen domněnky. Stane se to a my jsme měli dost času na to, abychom začali jednat,“ kritizuje vládu

I proto kromě labouristů i z energetického sektoru zaznívá požadavek, aby byli britští těžaři „pořádně“ zdaněni. „Vláda musí zasáhnout,“ tvrdí šéf energetické firmy Ecotricity Dale Vince, jehož firma vyrábí energii především z větrných turbín. 

Krachy menších energetických firem

Na ostrovech od léta zkrachovalo 25 menších poskytovatelů energií. Doplatili na to, že zákazníkům garantovali nízké ceny plynu, které nakupovali na spotovém trhu. Před rokem to bylo až devětkrát méně než nyní. Změna dodavatelů energií postihla přes čtyři miliony domácností. 

Vládní politici mají podle Vinceho dotovat vyšší náklady za energie lidem i firmám okamžitě. „Těžaři v Severním moři dodávají čtyřicet procent britského plynu. A dostávají devětkrát vyšší cenu než loni. Devětkrát více, než potřebují, protože náklady na těžbu se nezvýšily,“ vysvětlil podnikatel a propagátor zelené energie.

Těžařské firmy loni na energetické krizi vydělaly dvacet miliard liber, vláda poskytla kompenzace ve výši čtyř miliard liber, argumentuje. Nevidí důvod, proč by náklady vysokých cen energií měli nést koncoví spotřebitelé, dodal sponzor labouristů a Zelených.

Ředitelka sdružení Energy UK Emma Pinchbecková, zastupující britský energetický sektor, tvrdí, že názory na vyšší zdanění firem, které těží ropu a plyn, se ve vládě za posledních několik týdnů posunuly, protože vysoké ceny energií ovlivňují celé britské hospodářství. Existuje prostor pro diskusi o tom, jak energetický průmysl zasáhl do cenového šoku a co je potřeba dělat v energetice dál.

Zvyšování daní je populárním krokem

Jednorázové zvýšení daní pro energetické společnosti už v září zavedla levicová španělská vláda a vybrala tři miliardy eur. Těmi pak dotovala vysoké účty zákazníkům. I když britský ministr pro hospodářství a energetiku Kwasi Kwarteng zatím jednorázové zdanění těžařských firem odmítl, šéf společnosti OVO Energy, jež je dvojkou na britském trhu s elektřinou, Stephen Fitzpatrick varoval před obrovskou krizí v energetickém sektoru i v tomto roce. Kwarteng nicméně připustil, že sektor si má pomoci sám. 

Poradenská společnost Wood Mackenzie uvedla, že extra zdanění příjmů těžařů v Severním moři nelze vyloučit také s ohledem na to, že britská vláda nechce sektor fosilních paliv rozvíjet, pokud plánuje dosáhnout uhlíkové neutrality v roce 2050. 

Jednou z možností je vytvoření vládního fondu ve výši dvaceti miliard liber, který by zřídilo ministerstvo financí, a poskytovalo tak půjčky ohroženým energetickým firmám kvůli vysokým velkoobchodním cenám energií. Splátky by byly rozloženy do delšího období. To by umožnilo, aby účty pro domácnosti nebyly tak vysoké. Opoziční stínový ministr pro klima Ed Miliband navrhuje okamžité snížení DPH na energie a program, který zateplí devatenáct milionů domů, aby byly energeticky úspornější. 

Není to poprvé, kdy mají těžaři plynu a ropy v Severním moři „zachraňovat“ jiné v britské ekonomice. V roce 2019 tehdejší šéf labouristů Jeremy Corbyn sliboval, že od ropných firem vybere na daních navíc jedenáct miliard liber, pokud vyhraje volby. V roce 2011 konzervativní ministr financí George Osborne zvýšil poplatky na produkci ropy. 

Za konceptem zavedení jednorázových daní z privatizovaných firem stojí labourista Tony Blair, který v roce 1997 vybral pět miliard liber a použil je na program New Deal, který měl snížit dlouhodobou nezaměstnanost a zvýšit investice do školství.