Britský trojboj: vláda proti centrální bance i proti trhům

Ministerská předsedkyně Spojeného království musí hájit svůj ekonomický plán proti finančníkům i proti vlastní straně.

Britský trojboj: vláda proti centrální bance i proti trhům
Britská premiérka Liz Trussová | foto Shutterstock.com

Liz Trussová by měla ustoupit od klíčových částí svého ekonomického plánu. Taková výzva zní jednohlasně – ovšem nikoli z tábora opoziční Labour Party, nýbrž zevnitř její vlastní Konzervativní strany. Trussová se během posledních dnů snažila bagatelizovat roli, již její vláda sehrála v otřesech na finančních trzích, ani jedna ze stran – finanční trhy ani politici – však v její úsudek mnoho důvěry nemá.

Šlo o to, že ministr financí Kwasi Kwarteng představil na konci září odvážný fiskální plán, jenž má postavit britskou ekonomiku na nohy zesláblé pandemií a inflací v důsledku (mimo jiné) ruské invaze na Ukrajinu. Jediný problém byl v tom, že daňové škrty, jež Kwarteng v duchu ortodoxního reaganovského smýšlení ohlásil, budou stát 45 miliard liber ročně a vláda je naneštěstí nemá.

Dluhopisy i libra

Obvyklé řešení v případě, že je státní kasa švorc, zde zase zkomplikoval sám trh. Investoři se začali hromadně štítit britských vládních dluhopisů, jejichž výnosy proto musely dramaticky stoupnout, aby zůstaly konkurenceschopné. A zároveň se začala hrozivě propadat britská libra, jejíž hodnota se na vlásek přiblížila dolaru.

V tu chvíli zasáhla centrální banka v čele s guvernérem Andrewem Baileym. Začala dluhopisy skupovat, aby po nich zvýšila poptávku a vláda se nemusela zadlužovat více, než je třeba. 

To zabralo (viz graf). Když však Bailey na začátku týdne oznámil, že centrální banka tento pátek s vykupováním dluhopisů přestane, investoři od nich zase začali dávat ruce pryč

 

Znamená to, že Trussová nedokázala trhy přesvědčit, že její ekonomický plán dává smysl. Stejně tak nedokázala ministerská předsedkyně uklidnit řadové poslance své vlastní partaje. Naopak, na jednání vlivného Výboru 1922 (jenž sdružuje právě řadové poslance strany) se Trussová dostala pod značný tlak na změnu kurzu. Stejně tak je pod tlakem i centrální banka, aby v pátek svou podporu nestáhla.

Jak zachovat tvář

Trussová tak musí hledat cestu z průšvihu ven – a zároveň vystupovat tak, aby neztratila tvář. Jeden z jejích bývalých kolegů ministrů řekl listu The Financial Times, že obrat v jejím daňovém plánu je nyní nevyhnutelný; předpověděl, že jej během svého pravidelného vystoupení na konci měsíce oznámí ministr Kwarteng.

Zdá se tak, že Trussová bude muset svůj ekonomický program zásadně pozměnit, nebo se rozhodnout pro nesplnění svého slibu voličům, že totiž nebude krátit žádné sociální výdaje. Pro volební šance konzervativců to ani v jednom případě nevěstí nic příznivého. „Děláme spoustu nepopulárních věcí, abychom zaplatili daňové škrty, které nikdo nechtěl,“ řekl nejmenovaný člen kabinetu agentuře Bloomberg

Těžko říci, co si dnes myslí řadoví členové Konzervativní strany, kteří dali Trussové v srpnu přednost před někdejším ministrem financí Rishim Sunakem. Prý byl „příliš intelektuální“, zněla jedna z obvyklých námitek vůči Sunakovu vystupování. Nyní si tedy mohou Britové vyzkoušet, jak to vypadá, když jim vládne někdo, komu příliš pronikavý intelekt v cestě nijak nepřekáží.