Nového britského premiéra čeká nemožný job. Nenáviděn bude všemi a všude

Rishi Sunak má za úkol zahojit rány, jež Británie utrpěla kvůli brexitu, pandemii a chaotickému vládnutí jeho předchůdců. A ještě musí sjednotit stranu a vyhrát volby. To je nad lidské síly kohokoliv.

Nového britského premiéra čeká nemožný job. Nenáviděn bude všemi a všude
Rishi Sunak nastoupil do funkce v nejhorší startovní pozici, jakou kdy britský ministerský předseda zažil. | foto Fred Duval / Shutterstock.com

Střídání stráží u Buckinghamského paláce probíhá každý den v poledne. V Downing Street – v docházkové vzdálenosti odtud přes park svatého Jakuba – je většinou odpoledne k vidění střídání ministerských předsedů, praví zlomyslná parodie na moderní londýnský bedekr kolující po sociálních sítích.

Minulé úterý přišel do řečené ulice dosud nejčerstvější šéf exekutivy Rishi Sunak (ještě na konci minulého týdne tento údaj platil), aby oslavil vítězství znalostí nad ignorancí, světla nad temnotou a dobra nad zlem. Co dělají takové obraty v článku o britské Konzervativní straně, můžete se ptát nevěřícně. Máte pravdu – nemají nic společného s politikou, nýbrž zhruba popisují význam hinduistického svátku Díválí (či Dípaválí), jehož nejdůležitější den připadl právě na datum jmenování Sunaka coby prvního hinduisty do zmiňované funkce. To ještě může hrát svoji roli.

Nejhorší start

Nakolik se sváteční motiv promítne do skutečnosti, je otázka, kterou si minulý týden lámal hlavu leckterý Brit. Znalosti versus ignorance – to by mohlo sedět. Sunak, bývalý investiční bankéř u Goldman Sachs, manažer amerického investičního fondu a manžel dědičky zakladatele miliardové firmy Infosys, je na rozdíl od svých dvou bezprostředních předchůdců technokrat tělem i duší.

Vítězství světla nad temnotou je naopak ošemetná disciplína: indický původ dal současnému lídrovi toryů do vínku barvu kůže podstatně tmavší, než je ta albína Borise Johnsona a (přinejmenším podle stylu vládnutí) stodesetiprocentní blondýny Liz Trussové. I to bude důležité.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit