Březen, v testech se vezem

Proč vyhazujeme miliardy za testování, na jehož smysluplnosti se neshodnou ani experti, když očkování vyjde levněji?

Březen, v testech se vezem
ilustrační foto | Tomáš Turek týdeník HROT

Letošní březen zatím mimořádně dokonale naplňuje pranostiky, neboť „zalezení za kamna“ (= home office) doporučují v zájmu omezení sociálních kontaktů všechny zdravotnické autority, opuštění katastru obce kontrolují bdělí příslušníci ozbrojených složek, a ještě ke všemu byste se měli nejméně jednou týdně pořádně vyšťourat v nose. Nějaké ranní domácí slintání do kalíšku jako metoda „samotestování laickou osobou“ není podle odborníků dost dobré, byť je přípustné. O výsledku by měl být každopádně informován zaměstnavatel a v případě špatných čárek na testovací soupravě je zaměstnanec poslán na provedení „konfirmačního“ testu podle „zlatého standardu“ PCR.

Překvapivě nízké procento

Konec legrace: Březen 2021 bude zanesen do historie jako měsíc, kdy Česká republika, soužená v celosvětovém měřítku zcela mimořádným zásahem pandemie covidu-19, vsadila na opakované testování milionů lidí v ekonomicky aktivním věku pomocí sice jednoduchých, ale zřejmě nepřesných antigenních testovacích souprav na jedno použití.

Po dvou týdnech skutečně masivní testovací kampaně vychází najevo, že procento lidí s pozitivním výsledkem antigenních (Ag) testů je mnohem nižší, než se očekávalo. Svaz průmyslu a dopravy ČR udělal průzkum mezi 152 členskými firmami, které v týdnu do 12. března otestovaly 114 200 zaměstnanců, přičemž pozitivních bylo 0,77 procenta provedených testů. Přitom podíl self-testů byl 47 procent, dalších 45 procent připadalo na testování u závodních lékařů nebo k tomu nasmlouvaných zdravotníků a pouhá tři procenta na testování v antigenních odběrových centrech. Větší firmy přitom vykázaly nižší procento pozitivních Ag testů (0,75 procenta), zatímco u firem střední velikosti (50 až 250 zaměstnanců) byl „záchyt pozitivních“ podstatně vyšší s 1,24 procenta. Hospodářská komora hlásila střední (mediánovou) hodnotu pozitivně testovaných pod jedním procentem s poměrně širokým rozptylem hodnot.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit