Borisovo zmrtvýchvstání?

Překvapivě jasné vítězství konzervativců v Hartlepoolu pomůže Johnsonovi umlčet kritiku ve vlastní straně.

Borisovo zmrtvýchvstání?
Jill Mortimerová (vlevo) a Boris Johnson | Profimedia.cz

Po 56 letech labouristické nadvlády bude mít severoanglický přístavní a průmyslový obvod Hartlepool konzervativního poslance. Kandidátka vládních toryů Jill Mortimerová porazila svého labouristického soka o plných 16 procent. To je nevídaný rozdíl v lokalitě takového typu. Někteří komentátoři hovoří doslova o zemětřesení.

Konzervativcům se očividně podařilo negativní náladu místních nasměrovat proti dosud dominantním labouristům. Vykreslili je jako establishment, který může za všechny problémy. Elitu, která nerozumí obyčejným lidem a místo problémů řeší prkotiny. Celou kampaň je s velkou chutí nakopávali, jako kdyby vládli celému Spojenému království. Je to paradox, který známe i z Česka. Mistrem v tom je (nebo až donedávna byl) premiér Andrej Babiš.

Tento výsledek nijak zásadně nemění rozložení sil v parlamentu. Vládní konzervativci už teď měli dost solidní většinu. Změnit ale může náladu. Premiér Boris Johnson se může nadechnout a znovu se pustit do práce. Umlčí řadu kritiků ve vlastní straně.

Úplně opačně je na tom lídr labouristů Keir Starmer, který stranu převzal teprve před rokem. Nepochybně se ocitne pod palbou. Křídlo věrné jeho ultralevicovému předchůdci Jeremymu Corbynovi si tuto příležitost jistě nenechá ujít. 

Jestli jde o hlubší trend a Boris se opravdu může radovat, nám ale ukážou až další výsledky lokálních a regionálních voleb ve Spojeném království. Ty také proběhly včera a jejich výsledky se očekávají během následujících hodin, některé asi až o víkendu. Tyto výsledky napovědí mimo jiné o tom, zda Skotové zůstanou součástí pobrexitové Velké Británie a Londýn bude mít ve svém čele muslima. Sledujte je spolu s námi.