Booking.com je drahý. Mohou za to hrátky s kurzem

Pokud nechcete platit tisíce korun navíc, objednejte si letos dovolenou v tuzemsku přímo ve vybraném hotelu.

Booking.com je drahý. Mohou za to hrátky s kurzem
ilustrační foto | Shutterstock.com

Ještě loni se mohlo vyplatit koupit si pobyt v hotelu či penzionu v Česku prostřednictvím portálu Booking.com. Rozdíl v ceně byl minimální, někdy bylo dokonce možné dostat se i na nižší částku. Letos už je vše jinak, pobyty objednané přes Booking.com jsou až o čtvrtinu dražší, než hotely a penziony samy uvádějí v ceníku na svém webu. 

Týdeník Hrot narazil dokonce na případ, kdy rozdíl v ceně za prázdninový pobyt v penzionu dosáhl 31 procent. Jak je to možné? „Booking vzal cenu, kterou máme na kratší pobyty, a vydělil ji kurzem 24,50. Dnes ji násobí aktuálním kurzem koruny k euru, který už tak výhodný není,“ uvedla pod podmínkou anonymity manažerka jednoho penzionu v oblasti Českého ráje.

Za vyššími cenami portálu Booking.com je tedy nejen marže portálu, ale také podivné přepočty z korun na eura a zpět na koruny. Týdeník Hrot požádal londýnskou kancelář společnosti Booking.com o vyjádření k její cenotvorbě, ale ani po třech dnech na dotaz zaslaný mailem nikdo nereagoval.

Na třech náhodně vybraných příkladech lze doložit, že Booking.com je o 15 až 25 procent dražší. Přímo objednaný týdenní pobyt se snídaní v hotelu Orea Resort Sklář v Harrachově by v červenci rodinu s dvěma dětmi od šesti do dvanácti let vyšel na zhruba 24 tisíc korun. Ten samý pobyt při objednání prostřednictvím služby Booking.com je o čtyři tisícikoruny dražší. 

Nebo jiný příklad: čtyřlůžkový apartmán v menším penzionu u Horní Vltavice na Šumavě vyjde napřímo na 8400 korun za týden, při objednání přes Booking.com cena za stejnou službu vzroste na 10 583 korun. Do třetice se podívejme na jih Moravy. Rodinný apartmán v Klentnici u Mikulova stojí v červenci 9800 korun za týden, ale Booking.com ten samý pobyt nabízí za 12 417 korun. 

Jak budeme letos cestovat na dovolenou v zahraničí? Kam nás vláda či koronavirus pustí? To se dočtete v týdeníku Hrot číslo 3, které vyjde v pondělí 25. května. Časopis si můžete předplatit ZDE.