Boj o sprchování. Trump zvýšil spotřebu vody, Biden to mění

Pomyslná válka o to, jak se mají Američané sprchovat, pokračuje. Trumpova administrativa loni povolila zvýšit spotřebu vody, nyní chce Biden regulaci obnovit.

Boj o sprchování. Trump zvýšil spotřebu vody, Biden to mění
ilustrační foto | Shutterstock.com

„Dáváte si sprchu a neteče z ní voda. Chcete si umýt ruce, neteče voda. Co uděláte? Stojíte tam déle nebo se déle sprchujete? Protože mé vlasy, nevím jak vaše, musejí být perfektní. Perfektní,“ řekl loni v létě prezident Trump a jeho výrok obletěl svět. Následně se měnila vyhláška amerického ministerstva energetiky o sprchových hlavicích. Regulace z roku 1992 stanovila, že za minutu nesmí sprchovou hlavicí protéct více než 2,5 galonu (9,5 litru) vody. 

Aby si milovníci sprchování mohli užít dostatečného proudu vody, ministerstvo opatření změnilo tak, že se limit průtoku vztahuje na jednotlivé trysky ve sprše. Ke změně došlo v prosinci 2020, dávno po listopadových volbách, kdy bylo jasné, že 20. ledna musí Trump vyklidit Bílý dům. Spotřebitelské organizace změnu kritizovaly, protože se tím zvýší plýtvání vodou a lidé si připlatí.  

Nyní se ale americká přetahovaná o regulaci sprchování vrací do stavu za éry Baracka Obamy. Ministerstvo energetiky předložilo původní úpravu v rámci regulace energetických standardů. Regulace se týká téměř veškerého spotřebního zboží. Od žárovek po stropní ventilátory a ledničky. „Dokonce se vztahuje i na ty malé hodiny na mikrovlnné troubě,“ napsal web časopisu Forbes

Změnu nikdo nežádal

Spotřeba vody je na některých místech Spojených států tak vysoká, že zdroje vody nestačí pokrýt poptávku, jako je tomu v Kalifornii. Hlavním argumentem Trumpa před volbami nicméně bylo, že chce odstraňovat nesmyslné regulace v americké společnosti.  Změnu ale nežádali ani spotřebitelé, ani výrobci, namítl deník The Washington Post. Výrobci neplánovali, že by začali vyrábět sprchy s větším počtem hlavic, aby uspokojili nároky bývalého prezidenta. Naopak se čekalo, že se demokratická administrativa vrátí k původní úpravě. 

„Jednalo se o prezidentovu nadsázku. Problémy, které popisoval, neodpovídaly zkušenostem ostatních,“ komentoval argumentaci exprezidenta Ed Osann z neziskové organizace Rada pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC), jež se zaměřuje na propagaci ochrany přírody.

Stejně chtěl Trump změnit i splachování u toalet s tím, že jedno „pořádné“ spláchnutí je lepší než deset až patnáct neúspěšných spláchnutí. Samotní výrobci ale namítali, že investovali velké sumy do vývoje a testování nových, úspornějších produktů, které fungují lépe než staré spotřebiče a zároveň používají méně vody i elektřiny, a změnu regulace nežádají. 

Miliardy dolarů za účty

Trump kritizoval také výkon praček a myček na nádobí, následně ministerstvo energetiky zrušilo omezení spotřeby vody i energie pro jejich krátký cyklus. Takové opatření zase napadli ochránci životního prostředí u federálních soudů. 

NRDC tvrdilo, že americké ministerstvo energetiky pod vedením republikánského prezidenta porušovalo zákon tím, že neaktualizovalo 25 energetických standardů, což v konečném výsledku povede k tomu, že americké domácnosti i firmy zaplatí ročně za účty za vodu a elektřinu o 22 miliard dolarů více, než by musely.

Současné pračky spotřebovávají o 70 procent méně energie a polovinu vody než modely před dvaceti lety, namítají spotřebitelské organizace. Bidenova administrativa už dala najevo, že veškeré změny přijaté za Trumpa zruší.

Zmatky ohledně spotřeby vody ve sprchách ale samotné americké výrobce nezasáhly, většina z nich změnu, která začala platit od letošního ledna, ignorovala. Sprchy, které by umožnily zájemcům větší průtok vody, nejsou na trhu téměř dostupné, vysvětlilo současné ministerstvo energetiky, proč se vrací ke staré definici spotřeby vody na jednu hlavici.

Americká rada pro energeticky účinnou ekonomiku navíc zdůraznila, že je třeba omezit plýtvání vodou v době, kdy je velká část západu Spojených států vystavena požárům a voda bude potřeba pro jejich hašení.