Boj mezi vývojáři: kdo vymyslel revoluční recyklaci plastů?

Vynález unikátní recyklační linky na plasty provázejí nařčení z podvodu a spory o to, kdo za lukrativní technologií stojí

Boj mezi vývojáři: kdo vymyslel revoluční recyklaci plastů?
Michal Halko vede vědecký tým společnosti LOGeco. Ta tvrdí, že její recyklační technologie nemá s technologií firmy ERVO Envitech nic společného. | Archiv

Vylepšit evropský rozpočet umrtvený pandemií a zároveň motivovat členské státy k vyšší recyklaci má nová „plastová daň“. Jednotlivé země musejí od letoška platit do společné kasy 80 centů za každé kilo nerecyklovaného plastového odpadu. 

Česku se podle dat ministerstva životního prostředí daří recyklovat 61 procent plastového odpadu a jelikož patří k chudším zemím, může si celkovou částku ještě o něco snížit. 

Podle odhadů Evropské komise však za 103 tisíc tun odpadů, které se v roce 2019 nepodařilo zrecyklovat, zaplatí Česko 83 milionů euro, tedy asi 2,14 miliardy korun. 

Tím se otevírá velmi výnosný byznysu pro ty, kteří se dokážou všudypřítomného plastu efektivně zbavit. Na to sází i nová technologie ERVO nebo také ERVOeco, která slibuje přeměnit odpad na suroviny využitelné v chemickém průmyslu, které je možné dále zpeněžit. O převratném vynálezu českých vývojářů bylo proto v poslední době hodně slyšet.

O čem však slyšet nebylo jsou ostré spory, které recyklační linky točí. Podle zjištění týdeníku Hrot se bývalí partneři ze společností ERVO Envitech a LOGeco přou o to, kdo se o vývoj technologie zasloužil. Padají i nařčení ze zpronevěry a podvodu. 

„Tři a půl roku jsme to všechno dělali. Udělali jsme průmyslový prototyp, jednali se zákazníky, vysvětlovali, sháněli zájemce,“ říká vývojář Oleksandr Demchuk, jehož jméno je zapsáno i u patentu v databázi Úřadu průmyslového vlastnictví. „Zařízení, které vyrábíme, provozujeme a servisujeme pod naší značkou ERVOeco, jsme sami vyvinuli a nemá se starým patentem pana Demchuka nic společného,“ odmítá oproti tomu společnost LOGeco. 

Co se děje na pozadí vychvalované recyklační technologie si můžete přečíst v týdeníku Hrot, který vychází v pondělí 8. února 2021.