Bohové pěstírny

S novým rokem se český trh s lékařským konopím otvírá konkurenci. Pustit se do něj chtějí také Tomáš Mikula a Jiří Velechovský z firmy SensiQure

Bohové pěstírny
Tomáš Mikula a Jiří Velechovský | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Až do letošního roku měla monopol na pěstování lékařské marihuany v Česku jediná firma. Od ledna se ale trh otevírá konkurenci a díky rostoucímu zájmu doktorů, lékárníků i pacientů o přírodní léčivo to bude bezpochyby lukrativní byznys. Pustit se do něj chtějí také Tomáš Mikula (na fotce vpravo) a Jiří Velechovský, kteří do komerční produkce firmy SensiQure přenášejí zkušenosti z univerzitního výzkumu konopí. „Lékaři vidí, že konopí pomáhá, ale chtěli by, aby bylo toto léčivo více standardizované. Právě na to zaměřujeme náš projekt,“ říká Velechovský.

Co znamená standardizované léčebné konopí? Chcete u své produkce měřit něco víc než THC?

Velechovský: Dosud bylo například identifikováno přes 200 kanabinoidů, ale velmi málo je jich popsaných. Já jsem se během výzkumu ve spolupráci s univerzitou zabýval sedmnácti z nich, které teď díky tomu umíme analyzovat. Kromě kanabinoidů jsou pro pacienty důležité terpeny, tedy vůně rostliny, bavlnoidy, fenolické látky, to všechno jsme schopni změřit.

V čem spočívala vaše spolupráce s univerzitou?

Velechovský: Před třemi lety jsme vybudovali laboratoř na pěstování léčebného konopí, pět místností celkem o nějakých 85 metrech čtverečních. Má licenci na pěstování konopí určeného pro výzkum, není to produkční laboratoř. Cílem projektu je popsat znalosti o pěstování, jak které faktory a procesy fungují, jak ovlivňují výsledný obsah látek, o kterých jsem mluvil. Ale je to pořád na začátku. Konopí zdaleka není exaktně popsáno a troufnu si říct, že nás čekají ještě desítky let výzkumu.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit