Blbá mobilní data aneb Slibem nezarmoutíš

Blbá mobilní data aneb Slibem nezarmoutíš
ilustrace | Vojtěch Velický

Tuto známou politickou fintu dotáhl až téměř k dokonalosti končící premiér Andrej Babiš. Vzpomínáte si, jak se bil v prsa, že zatočí s drahými mobilními daty? „Věřte mi, že skutečně je priorita hnutí ANO a moje priorita, abych něco s těmi prodraženými mobilními daty a mobilními operátory udělal,“ tvrdil v lednu 2019 ve svém marketingovém videu na Facebooku. „Česká republika je na tom po Řecku a Maďarsku blbě,“ tvrdil.

Uplynuly skoro tři roky a Česko je na tom ještě hůř. Dokonce nejhůř. Nejhůř z celé Evropské unie. Ukázal to poslední průzkum Evropské komise, podle něhož obsadila Česká republika první místo od konce. Posuzovala se sice mobilní data z loňského roku, ale podle odborníků od té doby žádný zásadní posun nenastal. Komise udělovala členským státům známky ve dvanácti různých kategoriích téměř jako ve škole – od jedničky až po čtyřku, přičemž Česko vyfasovalo jedenáct čtyřek a jednu trojku (že by první vlaštovka?).

Kvůli neobratnému výroku o mobilních datech se přitom na jaře 2019 musela z křesla ministryně průmyslu poroučet Marta Nováková (za ANO), která prohlásila, že si za drahotu mohou Češi sami, protože moc využívají volných sítí wi-fi. Místo ní nastoupil superministr Karel Havlíček (ANO), který rovněž sliboval, jak data zlevní – až se zvýší konkurence po příchodu nového silného operátora. Nikoho dalšího k velké trojce ovšem nepřivedl. Ale nevěste hlavu, mobilní data se nepochybně zlevní. A nebude to dlouho trvat. Klidně vám to slíbím…