Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0

Důchodová reforma musí být na sílu. Dobrovolnost nemá smysl, kdo si nechce spořit, ať ze systému vystoupí

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Celý článek
0

Praha nestaví a je drahá. Investory teď více lákají Brno a Ostrava

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Celý článek
0

Biopekárna Zemanka chystá nový závod. Má jít o první zelenou pekárnu v Evropě

Český výrobce biopamlsků připravuje ve vesnici Drážkov ve středních Čechách nový závod s návštěvnickým centrem. Investice přesáhne padesát milionů korun. 

Biopekárna Zemanka chystá nový závod. Má jít o první zelenou pekárnu v Evropě
ilustrační foto | Shutterstock.com

Výrobce krekrů a sušenek z ekologicky vypěstovaných surovin Biopekárna Zemanka vyrábí od roku 2006 v nevelkém areálu bývalého JZD v Oříkově u Sedlčan. Bezlepkovou produkci má v deset kilometrů vzdálených Petrovicích. Prostory už společnosti kapacitně ani morálně nevyhovují. Firma si proto vyhlédla zemědělský brownfield v nedalekém Drážkově. V současnosti připravuje jeho proměnu na novou pekárnu v nejvyšších ekologických standardech. 

„Už máme podepsané smlouvy, jednáme s bankou a čekáme na financování, na což samozřejmě není ideální doba. Děláme ale už i architektonickou studii a optimální scénář je, že letos dokončíme nákup, v příštím roce bychom chtěli získat stavební povolení, a pokud se to podaří, za rok nebo za rok a půl chceme začít stavět,“ říká v rozhovoru pro týdeník Hrot majitel a zakladatel Zemanky Jan Zeman. 

Investice podle něj přesáhne padesát milionů korun. Vedle samotné pekárny by v Drážkově mělo vzniknout i návštěvnické centrum s kavárnou a dalším zázemím pro návštěvníky. Zemanka se chce zaměřit na takzvanou výrobní turistiku. „Pro zákazníky je zajímavé, pokud se podívají do výroby a třeba i upečou sušenku,“ dodává Zeman. 

Biopekárna Zemanka loni dosáhla při obratu 53 milionů korun zisku ve výši 1,2 milionu. Dodává do většiny obchodních řetězců, spolupracuje s nábytkářským řetězcem IKEA či s Plzeňským Prazdrojem. Své produkty vyváží do deseti zemí a patří mezi nejznámější biovýrobce v Česku.