Biliony v tahu

Ztráty hlavních akciových indexů od začátku roku se počítají v desítkách procent a bilionech dolarů. Stovky miliard se vypařily i z trhu kryptoměn.

Biliony v tahu
ilustrační foto | Shutterstock.com

Finanční trhy navyklé v posledních letech na přísun pravidelného dopingu levných peněz „tištěných“ centrálními bankami zažívají letos vystřízlivění. Utahování měnové politiky vynucené bující inflací společně s hrozící recesí velkých ekonomik vneslo mezi investory neklid.

Pro představu nejlépe poslouží několik čísel. Ostře sledovaný americký akciový index S&P 500 od začátku ledna do konce minulého týdne odepsal téměř osmnáct procent. Dokonce o více než 27 procent se propadl technologický Nasdaq. Euro Stoxx 50, zahrnující největší evropské společnosti, je níže skoro o patnáct procent. A více než desetiprocentní pokles zažily i německé a britské akcie.

To ovšem pořád není nic proti ztrátám, které počítají investoři do kryptoměn. Ačkoli leckdo označoval virtuální platidla za elektronickou obdobu zlata – tedy bezpečného přístavu chránícího před inflací –, tváří v tvář ekonomické realitě kryptoměny jako uchovatel hodnoty absolutně vyhořely.

Největší z nich, bitcoin, se minulý týden obchodovala o více než třetinu levněji než na začátku roku. Další oblíbená virtuální měna ethereum odepsala od ledna dokonce více než polovinu hodnoty.

Příliš optimistický není ani výhled na zbytek roku. Původně prý přechodná inflace se bohužel ukázala jako daleko trvalejší. Americký Fed i Evropská centrální banka tak budou muset balancovat na hraně, jak zpomalit znehodnocování peněz a zároveň nepřiškrtit ekonomiky až do hospodářské recese.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit