Big Pharma před útesem

Patenty chránící mnoho lukrativních léků zanedlouho vyprší. Jejich výrobci se chtějí zachránit smrští fúzí a akvizic

Big Pharma před útesem
ilustrační foto | Shutterstock.com

Americká farmaceutická společnost Merck koupí Prometheus Biosciences, nadějnou menší firmu z branže, přibližně za 10,8 miliardy dolarů. Chce tak posílit svůj výzkumný kanál i portfolio autoimunitních léků, praví zpráva agentury Bloomberg. Transakce je pozoruhodná několika okolnostmi. Zaprvé je jednou z největších farmaceutických akvizic za poslední roky. Zadruhé Prometheus nemá na trhu jediný schválený lék. Zatřetí cena, již Merck slíbil za firmu zaplatit v hotovosti, je o 75 procent vyšší, než kolik naznačovala tržní kapitalizace daná cenou akcií na newyorské burze.

Z toho plyne, že Merck musel mít velmi dobrý důvod, aby se pouštěl do drahé transakce s velmi nejistým výsledkem. Takový důvod skutečně existuje. Jmenuje se Keytruda, léčí rakovinu a svému výrobci do konce loňského roku vydělal na 21 miliard dolarů. Problém Mercku spočívá v tom, že tento zlatý důl do konce dvacátých let vyschne – vyprší mu patentová ochrana. To může být dobrou zprávou pro nemocné (ačkoli ti, kteří z toho budou profitovat v podobě větší naděje na oddálení nevyhnutelného, jsou dnes ještě většinou zdraví), ale nikoli pro Merck.

Co namísto Keytrudy?

Proto Prometheus, jenž má slibné portfolio v oblasti imunologie, včetně léčby zánětlivého onemocnění střev monoklonálními protilátkami, která loni v prosinci vykázala pozitivní výsledky. „Dohoda se společností Prometheus posílí naše působení v oblasti imunologie, kde má spokojenost pacientů rezervy,“ popsal minulý týden ve firemním prohlášení šéf Mercku Robert Davis kulantně skutečnost, že lidé umírají na rakovinu. Tato léčba by mohla jeho firmě vydělat miliardy dolarů a je hlavním důvodem akvizice Promethea. Zaplnit mezeru zející po zmizelých příjmech z prodeje Keytrudy však sama nemůže; Merck proto bude usilovat o převzetí dalších firem z branže.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit