Biden po bankovním kolapsu uklidňuje Američany i trhy a žádá přísnější regulaci

Americké úřady se snaží zabránit panice na trzích poté, co se během týdne položily dva bankovní domy.

Biden po bankovním kolapsu uklidňuje Američany i trhy a žádá přísnější regulaci
Silicon Valley Bank | foto Profimedia.cz

Američtí finanční regulátoři v neděli večer zavedli mimořádná opatření, aby zastavili potenciální „nákazu“ kolapsem Silicon Valley Bank. Opatření zaručila, že vkladatelé ve zkrachovalé bance měli v pondělí ráno přístup ke všem svým penězům.

Regulátoři opatření oznámili ve společném prohlášení ministryně financí Janet Yellenové, předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella a předsedy Federální korporace pro pojištění vkladů (FDIC) Martina Gruenberga.

„Vkladatelé budou mít přístup ke všem svým penězům od pondělí 13. března. Žádné ztráty spojené s řešením krize Silicon Valley Bank neponesou daňoví poplatníci,“ uvedli v prohlášení, aniž by specifikovali, jak to chtějí zařídit. 

V tu dobu zároveň tytéž orgány uzavíraly banku finančního domu Signature Bank. I její vkladatelé si díky opatření mohli oddechnout. „Racionálně by to mělo stačit k tomu, aby se zarazila jakákoli nákaza a kolapsy dalších bank, k čemuž může v digitálním věku jinak dojít vmžiku,“ řekl analytik Capital Economics Paul Ashworth britskému deníku The Guardian. „Ale taková nákaza vždy funguje kvůli iracionálnímu strachu – takže bychom chtěli zdůraznit, že neexistuje žádná záruka, že to bude fungovat.“

Vkladatelé si oddechli

Banky si nyní také budou moci půjčovat v podstatě neomezené částky od Federálního rezervního systému na příští rok, pokud budou půjčky doplněny bezpečnými vládními cennými papíry, což je způsob, jak zabránit finančním firmám v tom, aby musely prodávat třídu investic, které byly ztrátové. 

To znamená, že banky budou mít snadný přístup k hotovosti vkladatelů, aniž by musely prodávat státní dluhopisy, jejichž hodnota za poslední rok klesla, protože úrokové sazby vzrostly. „Američané a jejich firmy mohou mít důvěru, že jejich bankovní vklady budou dostupné, když je budou potřebovat,“ uvedl v pondělním prohlášení prezident Joe Biden. 

Prezident přednesl mimořádný projev, v němž se snažil Američany uklidnit. „Jsem pevně odhodlán pohnat osoby odpovědné za tento nepořádek k plné odpovědnosti a pokračovat v našem úsilí o posílení dohledu a regulace větších bank, abychom se do této situace znovu nedostali.“ 

Biden zopakoval, že vkladatelé o své peníze nepřijdou, ale zároveň volal po přijetí zpřísněných regulačních předpisů. Ty podle něj nechal uvolnit jeho předchůdce Donald Trump.

Akcie SVB se ve čtvrtek propadly o šedesát procent a její dluhopisy zaznamenaly rekordní pokles. Generální ředitel SVB Greg Becker uspořádal konferenční hovor s klienty banky, včetně investorů rizikového kapitálu, a vyzval je, aby „zůstali v klidu“, ve snaze vyhnout se runu na banku.

Trpí celý sektor

Problémy SVB se časově shodovaly s náhlým uzavřením společnosti Silvergate Capital. Ony dvě zprávy pochopitelně tlačily dolů akcie celého sektoru. Index KBW Bank – referenční hodnota bankovních akcií – klesl o 7,7 procenta, nejvíce za poslední tři roky.

Velké americké banky – Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan Chase – klesly nejméně o pět procent; později je napodobily i akcie asijských bank. Jinde ve světě byly reakce smíšené; každý reagoval po svém. Agentura Moody’s řekla, že evropské banky se nejspíš nemusejí obávat ztrát dluhopisových portfolií. Norský suverénní fond vyjádřil naději, že dostane část svých investic do SVB zpět. Italská vláda naopak požadovala po Evropské unii, aby neváhala banky zachraňovat, kdežto Německo uvalilo moratorium na němecou pobočku SVB. Naopak v Indii měla nejvíc napilno tamní banka SVC, která musela přesvědčovat veřejnost, že s SVB nemá nic společného kromě podobně znějící zkratky v názvu.