Bezpečný home office. Jak technologie pomáhají napravit chyby

Bezpečný home office. Jak technologie pomáhají napravit chyby
Filip Meluzín | Hitachi

Poslední měsíce obrátily naruby způsob fungování většiny firem. Společnosti se ve velkém snažily přenést práci z kanceláří do domácího prostředí, pokud to vůbec bylo možné. Řada z nich však nebyla na tak rychlý přechod do režimu home office připravena a změna odhalila nebezpečné díry v jejich systémech. Chytré technologie jim mohou pomoci takové mezery odstranit.

„Když se firmy v překotné změně zorientovaly, v řadě případů zjistily, že nemají řešení jak zabezpečit svoje know-how. Jejich cenná data se rozprostřela po domácích počítačích, tabletech a mobilech. Bez antivirové ochrany, bez firewallů," říká Filip Meluzín, Country Manager technologické společnosti Hitachi Vantara pro Česko, Slovensko a Řecko. 

Týmy, které byly zvyklé pracovat v kancelářském prostředí, se pod vlivem okolností najednou musely rozdělit a začít využívat alternativní způsoby komunikace. V řadě případů na to firmy nebyly a stále nejsou dostatečně připraveny z pohledu legislativy ani z pohledu IT vybavenosti. Podniková infrastruktura  mnohdy neumožňuje vzdálené a zabezpečené přístupy do firemních systémů a některé podnikové aplikace nejsou uzpůsobeny pro vzdálené připojení. 

„Interní data tak nebylo možné centrálně ochránit a najednou byly e-maily plné sdílených odkazů na citlivé dokumenty uložené na veřejných cloudech. A velká část těchto sdílení bude aktivní ještě dlouho poté, co se zaměstnanci vrátí do svých kanceláří," upozorňuje Meluzín.

Náplast na díry v systému

Změna ukázala slabá místa v systému, která je potřeba co nejdříve odstranit. Firmy musí počítat s tím, že se podobná situace může znovu opakovat a připravit se - modernizovat aplikační infrastrukturu, pořídit odpovídající hardwarové vybavení pro zaměstnance a mít nástroje pro práci z domova.

„Těch je sice na trhu velké množství, nicméně pro kvalitní spojení více než čtyř lidí ve videokonferenci, bezpečné sdílení dokumentů nebo sdílení plochy je potřeba sáhnout po placených nástrojích," podotýká Country Manager Hitachi Vantara. 

Data je třeba správně chránit

Technologické firmy, které se zabývají ochranou a ukládáním dat mají ve svých portfoliích řešení, která umožňují firmám sdílet podniková data různými způsoby na různých zařízeních od pracovních stanic, až po mobilní telefony. A kvalitní řešení zaručuje ochranu těchto dat i úložišť kde jsou data uložena.

„Inteligentní platformy umí zajistit, aby citlivá data nebo data spadající pod legislativu GDPR neodcházela mimo firmu. Společnost může mít svoje dokumenty neustále pod kontrolou a zároveň si může nastavit vlastní přístupovou politiku tak, aby se lidé i na dálku dostali ke všemu, co ke své práci potřebují," popisuje Filip Meluzín.

Home office na vzestupu

Současná situace má i pozitivní dopady - firmy si uvědomily, že není nutné všechny profese držet v kancelářích nebo v open space a že může být velmi efektivní nechat některé zaměstnance pracovat z domova. Sníží se tím požadavky na kancelářské prostory a na trh práce to přinese další zajímavý benefit. V některých profesích je nedostatek kvalitních lidí, pokud je chce firma přilákat, může být home office rozhodujícím bonusem.

Pomoc technologických firem

Technologické firmy můžou se změnami pomoci a nasměrovat vývoj správným směrem. Řada z nich svou pomoc nabídla okamžitě.

„Začala se velmi rychle objevovat kvalitní řešení a služby, které mohli lidé a firmy využívat zdarma a mohli tak zajistit své výrobní nebo obchodní procesy. I v Hitachi Vantara jsme nabídli podnikům naše řešení pro kompletní správu a bezpečné sdílení dat HCP Anywhere, které firmám umožňuje efektivně zavádět home office. Bereme to jako samozřejmost, jsme technologickou firmou, která se na práci s daty specializuje. Chceme vracet společnosti inovace a zkušenosti, které jsme díky našim projektům po celém světě nabyli a získali. Je to součást naší firemní kultury už několik desítek let," dodává Filip Meluzín.