Bezos a další dali loni na charitu rekordní sumu. Alespoň na papíře

Příspěvky na charitu byly v loňském roce i díky světové pandemii dosud nejvyšší. Darované miliony dolarů jsou ale často jen „teoretické“, konkrétní cíl pomoci je těžko dohledatelný.

Bezos a další dali loni na charitu rekordní sumu. Alespoň na papíře
Jeff Bezos | Profimedia.cz

Podle výroční zprávy Chronicle of Philanthropy dalo loni 50 nejštědřejších dárců souhrnně 25 miliard dolarů na charitu. Jedná se o rekordní příspěvek, který byl o devět miliard dolarů vyšší než v roce předešlém.

Vůbec nejštědřejší byl v tomto ohledu Jeff Bezos, podle agentury Bloomberg druhý nejbohatší člověk na světě. Zakladatel Amazonu loni v únoru vydal prohlášení, podle kterého věnuje deset miliard dolarů na boj s klimatickou změnou. Bezprecedentní výše příspěvku jej stejně neochránila před přetrvávající kritikou, podle některých si jen kupoval PR a snažil se svou společnost ochránit před negativními ohlasy spojenými s dopady jejího podnikání na životní prostředí.

Kritizována je také zatím neurčitá podoba pomoci. Bezos měl prostředky vložit do fondu Earth Fund. Jak však upozorňují autoři zprávy, není jasné, zda jde o nadaci, nebo společnost s ručením omezeným, či zda je slíbená částka pouze jakýmsi rétorickým slibem, podobným závazku zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga s manželkou Priscillou Chanovou z roku 2015, kteří oznámili, že 99 procent svých peněz vyčlení na filantropické záměry.

Bezos však koncem loňského roku podnikl první určité kroky, když věnoval 791 milionů dolarů v grantech několika známým environmentálním neziskovým organizacím, například švýcarskému Světovému fondu na ochranu přírody (WWF) nebo americké organizaci The Nature Conservancy. Jinak však Bezos žádné bližší podrobnosti o svém fondu nesděluje. Stejně jako další ostentativní filantropové.

 „Nová generace velkých dárců se při rozdávání ráda nechává vidět. Činí tak ale mimo zavedené filantropické organizace a bez jakékoli míry odpovědnosti. Ztělesněním tohoto problému je výše slíbené filantropické pomoci,“ okomentoval pro web Vox historik filantropie Ben Soskis obtížně dohledatelné konkrétní výsledky charitativní pomoci.

Kromě Bezose přislíbili filantropický příspěvek ve výši alespoň jedné miliardy dolarů další čtyři lidé: Bezosova bývalá manželka MacKenzie Scottová dala na charitu pět miliard dolarů, šéf Twitteru Jack Dorsey slíbil využít miliardu dolarů v akciích na pomoc po dopadech koronaviru a vysokou finanční pomoc potřebným přislíbili také bývalý starosta New Yorku a mediální magnát Michael Bloomberg a zakladatel firmy Nike Phil Knight.