Betano útočí na pozice tuzemských sázkových obrů

Se začátkem první ligy se o český fotbal přetahují sázkové kanceláře. Kromě tradiční dvojice tuzemských lídrů, společností Tipsport a Fortuna, se o slovo hlásí nováček – řecké Betano. 

Betano útočí na pozice tuzemských sázkových obrů
Začátek fotbalové ligy poznamenává tvrdá mediální a obchodní bitva mezi tuzemskou sázkovou jedničkou Tipsport a tržní dvojkou Fortuna. | foto Profimedia.cz

Také jste si všimli zvýšené koncentrace hazardních firem v okolí českých fotbalových klubů? Toto dění, které už několik týdnů rezonuje fotbalovým prostředím i na úrovni Ligové fotbalové asociace (LFA), není náhodné. Od letošního roku na českém sázkovém trhu totiž poprvé legálně, tedy s platnou ministerskou licencí, operují zahraniční společnosti. Jejich logickou snahou je rozbít dlouholeté dominantní postavení dvou nejsilnějších českých sázkových kanceláří, tedy Tipsportu, jedničky trhu, a sázkové dvojky Fortuny. 

Cestou k tomu má být právě český fotbal a marketingová partnerství. Řeč je zejména o řecké sázkové kanceláři Betano, která nepřímo spadá pod mezinárodní hazardní říši Karla Komárka. V mateřské společnosti Kaizen Gaming drží Komárkův loterijní holding přes 36 procent. Avšak není úplně jasné, jak moc expanzi Betana na český trh tuzemský miliardář koordinuje. Komárek na českém trhu působí s legendární značkou Sazka, která se ovšem v kurzovém sázení se svou značkou SazkaBet dlouhodobě trápí

Zástupci Sazky ani Komárkovy mateřské skupiny KKCG se však k budoucí strategii Betana nedokázali vyjádřit s tím, že tyto informace nemají. Týdeník Hrot se snažil oslovit také zástupce firmy prostřednictvím kontaktů na jejím webu, leč zatím marně. Avšak podle zpráv z klubového zákulisí to s českým trhem myslí skutečně vážně. 

Betano má podle zatím neoficiálních informací vystřídat od příštího roku Tipsport u pražské Sparty. Přitom právě Sparta byla pro berounskou společnost zcela zásadním fotbalovým „nosičem“. Betano údajně přišlo s natolik agresivní nabídkou, která plnění Tipsportu přehodila o více než polovinu na zhruba čtyřicet milionů korun ročně, že se miliardáři z Berouna rozhodli Spartu oželet. Oficiálně to ale ani jedna ze stran potvrzovat nechce a je dost možné, že jednání ještě nejsou u konce. 

„Máme podepsaný platný kontrakt se společností Tipsport. Logo Tipsportu je také, stejně jako v minulých sezonách, součástí ligových dresů. Více detailů k obchodním partnerstvím neposkytujeme,“ říká stručně mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Betano se snažilo prosadit také ve Slavii, kde přišlo rovněž s výrazně vyšší nabídkou. Údajně nabízelo více než Tipsport, ale všechny nakonec přeplatil stávající partner, tedy společnost Fortuna. Tu Betano údajně ještě trápí v dalším elitním českém klubu, když se snaží domluvit od další sezony s Viktorií Plzeň. Ani zde jednání ještě nejsou uzavřena. 

Betano není jediným sázkovým nováčkem, který se pokouší rozvířit stojaté vody fotbalových partnerství. Do Česka vstoupil také polský ForBet. Ten nepatří k největším hráčům ani na polském sázkovém trhu, avšak své ambice v Česku naznačil čerstvým spojením s klubem FK Jablonec.

Pod tlakem nové konkurence se museli stávající lídři českého trhu pořádně činit. Fortuna tak kromě Slavie letos podepsala Baník Ostrava a pražské Bohemians. Tipsport to uchopil ještě masivněji, když vzal zavděk i kluby z druhé ligy. Je partnerem Sigmy Olomouc, Liberce, Teplic, Mladé Boleslavi, Hradce Králové a také třeba Vlašimi, Prostějova a Líšně. 

Podobná vřava se odehrává rovněž na úrovni titulního partnerství s Ligovou fotbalovou asociací, kde má Fortuna smlouvu ještě na dva roky. I zde se tlačí Tipsport a také Betano. 

Letošní fotbalový ročník tak nebude zdaleka zajímavý jen kvůli soubojům na travnatých hřištích.