Baťa, vzor 2020

Euro může skončit velkým průšvihem a najednou budeme rádi, že se připneme s korunou k marce, říká bankéř Radomír Lapčík.

Baťa, vzor 2020
Radomír Lapčík | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Tam za tím kopcem bydlím a tam na ten jezdím s dětmi na kole, no není tu krásně? ukazuje z okna své rozlehlé kanceláře Radomír Lapčík, zakladatel a spolumajitel Trinity Bank. Rozhovor se uskutečnil ve zlínské centrále firmy. „Můžu být v Dubaji, na Kypru, ale moje srdce je pořád tady, na Zlínsku,“ tvrdí.

Jako malý kluk jsem chtěl být popelářem, hasičem, pak kosmonautem. U vás mám pocit, že jste chtěl být od počátku bankéřem...

Celý můj život je protknut Baťou. A u Baťů se spořilo. Také můj děda byl baťovec a velmi spořivý. Formoval nás způsobem, že když chci něčeho dosáhnout, musím pracovat a spořit. Už odmala jsem byl spořivý.

Takže jste už jako malý kluk seděl na penězích?

Takhle ne. Od útlého dětství jsem chodil na brigády, třeba pro České dráhy hlídal obilí u trati, aby nehořelo. Většinu prázdnin jsem strávil s dědou, sbíral papír, železo a podobně. Samozřejmě se za komunistů moc nemluvilo o bankovnictví. Studoval jsem techniku, což mě naučilo matematice, která se hodí i teď. Můj otec podnikal už na konci revoluce, prodával satelitní zařízení, což bylo super, že se lidem otevřel pohled na Západ.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit