Banky zelenají

Zelená hypotéka, zelená autopůjčka, ale také platební karty z recyklovaných plastů nebo žádné úvěry pro uhelné firmy či snižování vlastní uhlíkové stopy.

Banky zelenají
ilustrační foto | Archiv

Banky působící na českém trhu zelenají. Nejen uvnitř, ale i navenek. Poznají to například ti, kteří si pořizují nové bydlení. Pokud zvolí energeticky šetrný dům, mohou získat zelenou hypotéku. Tu nabízí například Hypoteční banka. Podmínkou je, aby bylo nové bydlení zařazeno do energetické náročnosti A nebo B. Za to pak klient dostane slevu 0,2 procenta z úrokové sazby, ale také 30procentní slevu na pojištění Náš domov či stejně vysokou slevu na zhotovení energetického štítku.

„Protože v posledních letech vnímáme velmi silný zájem našich klientů o energeticky úsporné domy, má podle nás stále větší význam zabývat se otázkou životního prostředí, šetrnou architekturou a zdroji obnovitelné energie. Chceme být bankou, která reaguje na pozitivní trendy a přání svých klientů. Proto umíme tyto zajímavé projekty nejen financovat, ale chceme je i finančně zvýhodnit. Díky Zelené hypotéce podpoříme všechny se zájmem investovat do ekologicky udržitelnějšího bydlení,“ oznámila Hypoteční banka, když svůj nový produkt spouštěla.

ČSOB, respektive její leasingové oddělení, zase nabízí Zelenou Autopůjčku, tedy zvýhodněné financování aut s pohonem elektro, plug-in hybrid a vodík. Zájem je poměrně velký, vloni si motoristé jejím prostřednictvím pořídili ekologické vozy za desítky milionů korun. „Zájem o Zelenou Autopůjčku překonává naše očekávání a prokazuje, že budoucnost bude ve znamení chytrých vozidel na alternativní pohon,“ řekl před časem Pavel Prokop, generální ředitel ČSOB Leasingu.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit