Bankéři by místo pláče nad mimořádnou daní měli projevit trochu pokory

Bankám se v Česku dlouhodobě daří tak, že jejich stížnosti na daň z neočekávaných zisků nejsou vůbec namístě.

Bankéři by místo pláče nad mimořádnou daní měli projevit trochu pokory
Česká spořitelna (ilustrační foto) | foto J7V5 / Shutterstock.com

Po schválení daně z neočekávaných zisků (tzv. windfall tax) spustili v minulých týdnech pláč mnozí postižení. Nejhlasitější byli bankéři, kde si nad dodatečným zdaněním notovaly hlavy našich největších finančních ústavů a Bankovní asociace ústy své šéfky Moniky Zahálkové oznámila, že zvažuje žalobu. Zdanění je prý nedůvodné a diskriminační, když postihuje jen velké, a nikoli malé. Holt když chcípla koza mně a sousedovi běhá po dvoře, je to k vzteku.

Daně neplatí nikdo rád a obzvlášť ty extra na něj vymyšlené a vysoké. Na druhou stranu by si mohli bankéři všimnout, že podmínky pro jejich podnikání jsou v Česku dlouhodobě mimořádně příznivé a o návratnosti kapitálu, jaký vykazují naše největší banky, se jejich západním matkám a sestrám ani nezdá.

Bylo by dost krátkozraké, pokud by si to chtěli chvilkovou neprozřetelností a krátkozrakou nenasytností pokazit.

Ta mimořádná úroveň ziskovosti celého sektoru u podstatné části našeho politického spektra dávno vyvolává neodbytné myšlenky na sektorovou daň, a to i u politiků aktuální vládní koalice. A i méně nenechaví jedinci přemýšlejí, zda to je s úrovní konkurence na českém bankovním trhu tak, jak by to být mělo, a neříká si to o nějakou regulaci.

Když začala centrální banka masivně zvyšovat sazby, dělali největší hráči na bankovním trhu pozoruhodně koordinovaně mrtvé brouky a žádné závody ve zhodnocování depozit evidentně nepořádali. S tempem zvyšování sazeb u hypoték se to fakt srovnat nedá.

A až za ty tři roky windfall tax skončí, a ona skončí, a obmění se vláda za nějakou lidumilně levicovější, jak se dá čekat, nebude určitě nouze o nápady, kterak banky podojit jinak a pokud možno napořád. Přece nelze zvedat daně chudým zaměstnancům a bankéře přitom nechat ve vatě. Tak hloupého politika nenajdete.

Proto by bylo celkem dobře předvést trochu pokory, být vděčný té části vlády, která zabránila retroaktivnímu zdanění vysokých zisků už za letošek, a neupozorňovat na sebe silnými řečmi.

Zvlášť když i po tomto zdanění bude na bankovních dividendách odtékat z republiky na evropské poměry pořádný ranec.