Banka zrušila účty britskému příznivci Putina a Trumpa. Má na to právo?

Někdejší brexitér číslo jedna Nigel Farage tvrdí, že jej britské banky odmítají. Vláda to zkoumá

Banka zrušila účty britskému příznivci Putina a Trumpa. Má na to právo?
Nigel Farage | foto Profimedia.cz

Tvrzení Nigela Farage, někdejšího britského europoslance, šéfa protievropské strany UKIP a Putinova sympatizanta, o uzavření jeho bankovních účtů vyvolalo ve Spojeném království delikátní debatu, píše americký deník The Wall Street Journal. Ministerstvo financí uvedlo, že hledá správnou „rovnováhu mezi právem zákazníků na svobodné vyjádření názoru a právem banky řídit svá obchodní rizika“.

Britské banky se tak ocitly v centru debaty o svobodě projevu. Vláda vyjádřila znepokojení nad tím, že banky zařazují na černou listinu zákazníky s kontroverzními názory. Farage minulý týden uvedl, že on a někteří jeho rodinní příslušníci mají zablokované veškeré bankovní účty. On sám říká, že je to odveta za jeho podporu vystoupení Británie z Evropské unie. Popřel také nařčení, že by v minulosti dostával vysoké částky od ruských státních médií.

Ministerské znepokojení

Jeho tvrzení vyvolalo mezi dalšími konzervativními komentátory a politiky nečekanou odezvu. Někteří z nich také uvedli, že mají ztížený přístup k bankovním službám. Richard Tice uvedl, že banka zrušila účet jeho krajně pravicové Reformní straně. Free Speech Union, skupina, která hájí mimo jiné akademiky, kteří jsou skeptičtí ke „genderové“ propagandě, uvedla, že její účet u společnosti PayPal Holdings byl nakrákto zrušen. (Mluvčí PayPalu na žádost WSJ o komentář nereagoval.)

Mluvčí britské vlády uvedl, že kancléř ministra financí Jeremy Hunt je znepokojen zprávami o bankách, které uzavírají účty kvůli politickým názorům klientů. Britské ministerstvo financí přezkoumává, „zda současný rámec zajišťuje správnou rovnováhu mezi právem zákazníka svobodně se vyjádřit a právem banky řídit obchodní riziko“, uvedl mluvčí.

Banky ruší účty z různých důvodů, někdy proto, že mění nabídku produktů, nebo proto, že účet bance nevydělává. Banky často zablokují nebo ruší účty osobám obviněným nebo odsouzeným za trestné činy. K uzavření účtu mohou banky přimět také náklady spojené s udržováním dohledu nad účtem.

Pravidla pro boj s korupcí a praním špinavých peněz vyžadují, aby banky označovaly všechny politiky nebo vládní úředníky a jejich rodiny jako „politicky exponované osoby“. To vyžaduje dodatečnou a často nákladnou kontrolu jejich transakcí.

Peníze z Ruska? Jen drobné...

Farage řekl, že ve své (nejmenované) bance má osobní i firemní účty již od osmdesátých let. Sdělil, že mu banka oznámila, že všechny účty budou zrušeny „z obchodních důvodů“. Farage uvedl, že se pokusil otevřít účty v sedmi dalších bankách; dočkal se však vždy odmítnutí. Řekl, že na jeho bankovních aktivitách nebylo do té doby nic neobvyklého ani nestandardního.  

Farage uvedl, že krok banky zrušit jeho účet mohl souviset také s tím, co označil za falešné obvinění z finančních vztahů s ruskou televizní stanicí Russia Today. Po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 prohlásil politik Labouristické strany Chris Bryant v parlamentu, že Farage v roce 2018 obdržel od Russia Today (RT) honorář ve výši více než 600 tisíc dolarů. 

Farage v této televizi pravidelně vystupoval (a v minulosti prohlásil, že obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina). Popřel však, že by takovou částku obdržel. Od RT dostával podle vlastních slov ročně méně než pět tisíc liber. Pro srovnání, v Evropském parlamentu tou dobou deklaroval roční příjem z mediálních vystoupení ve výši přibližně 360 tisíc eur.