První banka s fotovoltaikou. Na střeše má více než 200 panelů

Komerční banka chce být do roku 2026 uhlíkově neutrální. Pomoci jí k tomu mají také fotovoltaické instalace. Prvních 210 panelů nainstalovala na svou centrálu v pražských Stodůlkách. Stala se tak první bankou v zemi se solární elektrárnou.

První banka s fotovoltaikou. Na střeše má více než 200 panelů
ilustrační foto | Tomáš Novák, týdeník HROT

Více než dvě stovky panelů vyrobí ročně téměř sto megawatthodin elektřiny a sníží emise oxidu uhličitého o 36 tun. Veškerou vlastní energii přitom budova kompletně spotřebuje, nic se nebude dodávat do sítě.

„Jsme první bankou v Česku, která bude tímto způsobem vyrábět solární energii na střeše centrály. Věřím, že budeme inspirací i pro ostatní banky,“ řekl Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky.

Instalaci uskutečnila společnost ČEZ ESCO, která se zaměřuje na energeticky úsporná a klimaticky šetrná řešení pro firmy, obce a veřejnou správu. Zvolen byl model „Fotovoltaika za 1 Kč“, který zákazníkovi umožňuje pořídit si elektrárnu bez investičních nákladů. Na vývoji tohoto modelu se přitom podílela také SG Equipment Finance (SGEF), dceřiná společnost Komerční banky.

ČEZ ESCO panely nejen nainstaluje, ale po dobu 25 let zajistí jejich provoz a garantuje dodávku elektřiny za smluvenou cenu. Komerční banka pak bude investici splácet v ceně odebírané elektřiny, která bude výrazně nižší než ta, již platí banka v současné době za dodávku ze sítě. Po patnáctiletém provozu může banka také za jednu korunu elektrárnu odkoupit a dále si vyrábět vlastní energii.

O budování vlastních solárních systémů je v poslední době ohromný zájem. „Solární elektrárny jsou domácí zdroj bezemisní elektřiny, účinný nástroj pro snižování výdajů za energie a v časech energetické krize významně posilují energetickou bezpečnost a soběstačnost České republiky,“ uvedl Kamil Čermák, generální ředitel společnosti ČEZ ESCO.

A zájem je také o „Fotovoltaiku za 1 Kč“, jak potvrdila Eva Jiránková, obchodní ředitelka SG Equipment Finance. „V loňském roce, kdy byla novinkou v naší nabídce, jsme řešili více než 130 poptávek a schválili financování solárních elektráren v objemu více než 170 milionů korun,“ konstatovala Jiránková.

Komerční banka hodlá solární panely instalovat i na jiné své budovy a pokračovat v dalších ekologických aktivitách včetně například rozšiřování svého vozového parku o elektromobily. „Udržitelná budoucnost pro nás představuje naprosto klíčové téma a veškeré naše aktivity jsou toho důkazem,“ dodal generální ředitel Jan Juchelka.