Banka Barclays vyhodila šéfa, znal se s pedofilem Epsteinem

Americký šéf britské banky Barclays Jes Staley opustil funkci na hodinu, ačkoli nikdo ani nenaznačil, že by udělal cokoli špatného.

Banka Barclays vyhodila šéfa, znal se s pedofilem Epsteinem
Bývalý šéf banky Barclays Jes Staley | foto Profimedia.cz

Britská investiční banka Barclays je jediným britským (a dost možná světovým) finančnickým subjektem, který dokáže hrát vyrovnanou hru s americkými žraloky v branži. V pondělí však její vedení zajímaly jiné věci: její členové řešili kvapný odchod dosavadního generálního ředitele Jese Staleyho.  

Muž, jenž banku úspěšně vedl od roku 2015, odstoupil v pondělí s okamžitou platností poté, co jej vyšetřovali dva britští bankovní regulátoři. Vládní Financial Conduct Authority a Prudential Regulation Authority, kterou zřizuje Bank of England, zkoumaly Staleyho vztahy k Jeffreymu Epsteinovi, americkému finančníkovi se zálibou v ilegální přepravě mladých děvčat za účelem pobavení jeho (Epsteinových) kolegů, obchodních partnerů a přátel. 

Vedení banky a Staley se na okamžitém ukončení spolupráce dohodli bleskově v pondělí dopoledne. Předcházející pátek dostalo vedení banky echo od obou regulátorů, že vyšetřování je u konce, a získalo od nich předběžné výsledky. 

Co provedl Staley?

Oba orgány se Staleyho kontakty s Epsteinem zabývaly od jara loňského roku. Poté, co v pátek předaly předběžné výsledky jak Barclays, tak Staleymu, dal podle vyjádření banky Staley najevo, že s výsledky nesouhlasí a bude se o vyznění vyšetřování přít, ať už v rámci prostředí bankovní regulace, nebo před běžnými soudy.

O co jde? Takovou otázku neumí dosud veřejnost zodpovědět, protože některé výroky regulátorů i Barclays na to téma si navzájem odporují. Například vyšetřování neodhalilo – říká Barclays – ani náznak toho, že by se byl Staley nějakým způsobem na Epsteinových aktivitách angažoval. Nezjistilo, že by mu byly čtrnáctileté Rumunky sedávaly u Epsteinů na klíně (jako britskému princi Andrewovi). Nezjistilo ani, že by byl zůstával u Epsteina přes noc jako Bill Gates, ani nic podobného. Nezjistilo ani, že by Epsteinovým podpásovým aktivitám nějak napomáhal, nebo o nich dokonce jen věděl.

Kde je tedy problém, můžete se nyní zeptat. Patrně v tom, že Staley zalhal při přijímacím pohovoru v Barclays o tom, jak konkrétně jeho vztah s Epsteinem vypadal. Oba muži se poprvé setkali v roce 2000, kdy se Staley stal šéfem divize privátního bankovnictví v JPMorgan, jíž byl Epstein již tehdy klientem.

Staley měl při pohovoru v Barclays prohlásit, že od roku 2015, kdy z JPM odešel, aby usedl do křesla generálního ředitele Barclays, se s Epsteinem nesetkal. Podle toho, co řekl později novinářům, však jejich vztah po roce 2015 pouze „do značné míry vyšuměl“. Oba britští regulátoři se tedy patrně zabývali skoro dva roky zjišťováním specifické podoby vyšumění vztahu obou finančníků se zřetelem na to, jestli lze takové vyšumění úspěšně charakterizovat jako „už jsem ho nikdy neviděl“.

Podle všeho došlo jejich šetření k záporné odpovědi. To je závěr, jejž Staley nebyl ochoten přijmout; Barclays ve snaze vyhnout se špatné publicitě svého šéfa de facto odvolalo. 

Otázky bez odpovědí

Staley má smlouvu do konce roku 2022. Během té doby má dostat celkem zhruba pět milionů liber. Banka dosud neoznámila, že by uvažovala o zkrácení Staleyho odměny. Ve funkci jej nahradil jeho podřízený C.S. Venkatakrishnan. Cena akcií Barclays v reakci na zprávu o Staleyho kvapném odchodu poklesla o 3,7 procenta, než se během dne zpola zotavila.

Některé otázky zůstávají nezodpovězeny. Například prohlášení Barclays zdůrazňuje, jak již bylo řečeno, že vyšetřování nenaznačilo, že by se byl Staley s Epsteinem zapletl. „To je také důvod, pro který za panem Staleym vedení banky od počátku stálo,“ uvedlo vedení. Stěží si to vysvětlit jinak, než že vedení Barclays mělo již před dvěma lety přesvědčivé důkazy o Staleyho nevině. Tím se nabízí další otázka, proč se tedy vedení Barclays o příslušné důkazy nepodělilo s regulátory; ti by se byli mohli věnovat něčemu užitečnému, rozprodejem Británie do ruských a arabských rukou počínaje a praním špinavých peněz v daňových rájích konče.