Babiš znovu před soudem. Pachuť zůstane, ať dopadne jakkoli

Zdůvodnění prvoinstančního rozsudku, který Babiše osvobodil, je sice pokládáno za kvalitní, ovšem běžný občan se prostě asi těžko může smířit s tím, že se politik beztrestně zmocnil dotace, na kterou patrně neměl právo.

Babiš znovu před soudem. Pachuť zůstane, ať dopadne jakkoli
Andrej Babiš | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Ještě před několika měsíci by to nejspíš byla hlavní zpráva dne, dnes ji sice ze „zpravodajské povinnosti“ zaznamenala všechna relevantní média, ale žádnou velkou debatu to ve veřejném prostoru nevyvolalo

Jenže tehdy byl expremiér Andrej Babiš (ANO) jedním z favoritů na nového českého prezidenta a dnes o něm téměř není slyšet.

Řeč je samozřejmě o rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha, který se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku Městského soudu v Praze v kauze Čapí hnízdo. Znamená to, že Babiš a jeho někdejší poradkyně a místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová znovu zamíří k soudu – tentokrát k Vrchnímu soudu v Praze.

Je samozřejmě správné, aby osvobozující verdikt prověřila vyšší instance. Zdůvodnění prvoinstančního soudce Jana Šotta je sice obecně pokládáno za mimořádně kvalitní a pečlivé, ovšem obyčejný lidský cit se těžko může smířit s tím, že se významný miliardář a posléze i politik beztrestně zmocnil padesátimilionové dotace, na kterou patrně neměl právo.

Jak mi ale před lety řekla vysoce postavená osoba v české justici: jedna věc je právo a druhá věc je spravedlnost. A psané právo často nebývá totéž co obecně chápaná spravedlnost.

V případě Čapího hnízda jde o velmi složitou dotační kauzu. Rozhodují komplikovaná a nepřehledná dotační pravidla, v nichž se laik jen těžko vyzná. Pokud odvolací soud potvrdí osvobozující rozsudek, bude to důkaz správného právního postupu. Ale divná pachuť nad touto kauzou stejně zůstane.