Babiš proti Hradu

Premiér odmítl sestavení vlády, vyzývá kancléře k rezignaci. Babiš dává ruce pryč od Zemana, protože ví, že prezident se nevrátí.

Jakkoli se mohlo vždycky zdát, že premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman jsou jednou zlou mocí, která si porcuje republiku, nikdy to nebyla tak docela pravda. Babiš vydal hackera Nikulina proti Zemanově vůli do USA, stejně tak držel ředitele BIS Michala Koudelku. Prostě měl občas jasnější chvilku, když už šlo opravdu do tuhého.

No a nyní, když Babiš vyzývá prezidentova kancléře Vratislava Mynáře k rezignaci, taková chvíle nastává znovu. Je to dokonce nejdrzejší výpad Babiše proti Hradu, míří totiž na citlivé místo. Že si takovou věc dovolil, znamená jediné. Miloš Zeman už se do úřadu nevrátí. Babiš ví, že si může takový krok dovolit.

Jsme svědky transformace osobnosti Andreje Babiše. Pravda, šéfovi Sněmovny Radku Vondráčkovi bude ještě chvíli trvat, než to pochopí, ale v těchto dnech začíná vystupovat nový Andrej Babiš. Měl šanci jet ve špinavé hře kancléře Mynáře a uloupnout si kousek moci. Určitě by se našlo pověření Babiše premiérem s nějakou variací na podpis prezidenta vlevo dole. Babiš by mohl spolu s hradní partou příštích pár měsíců ovládat republiku. Ale on nechce a dobře ví proč.

Nehledejme za tím nového hodného strýčka Andreje. Babiš má ke svému kroku několik dobrých důvodů. Zaprvé, prezident se už do hry nevrátí, a když je teď veřejné mínění silně proti hradní partě, přece nebude Babiš stát proti němu. Zadruhé, nechce se ušpinit nechutnou hrou na zdravého prezidenta s vinnou klobásou, protože potřebuje čistý štít. 

Z Babiše se stává silný opoziční vůdce. Ten, který bude kritizovat každou špatnost a bude se chtít stát příštím prezidentem. Čas začít kampaň je možná blíže, než si všichni myslíme. Proto taky nechtěl AB zkoušet sestavovat vládu a lovit koaliční hlasy v ODS, jak měl původně v plánu. Jako čestný chlap uznal porážku.

A pak je tu také nepříjemnost s inflací, zdražováním energií, benzinu a dalších věcí. A jako premiér u toho fakt nechcete být. Z Babišova pohledu je lepší, když si tento hořký šálek vychutná budoucí koalice, kterou to v důsledku oslabí.

Za přeměnou odcházejícího premiéra nehledejme změnu k lepšímu. Je to souslednost logických a velmi chytrých kroků, kterými, přiznejme, Babiš docela překvapil. Na začátek kampaně je to slušný výkop.