Babiš a láska musí zvítězit. Za každou cenu

Máme se tomu smát, klepat si na čelo, nebo nad tím jenom mávnout rukou?

Babiš a láska musí zvítězit. Za každou cenu
ilustrační foto | Shutterstock.com

Pravda je, že se expremiér a bývalý spolupracovník StB Andrej Babiš dopustil další neomalené drzosti, když si bez skrupulí vypůjčil snad nejznámější citát disidenta komunistického režimu a prvního polistopadového prezidenta Václava Havla o lásce a pravdě, která by měla porazit lež a nenávist.

Odehrálo se to následovně: když Babiš na CNN Prima News dostal otázku, zda by v případě odsouzení v kauze Čapí hnízdo skončil v politice, odpověděl, že by ho to spíše motivovalo, aby v politice pokračoval. „Protože láska a pravda by měla zvítězit nad lží a nenávistí. A zatím nevítězí,“ dodal.

V tom posledním má pravdu. Láska a pravda zatím skutečně nevítězí. Zasloužil se o to také Babiš, jehož politika je do značné míry postavená na lži, nenávisti a vytváření společenských příkopů. Těžko najít na současné politické scéně někoho, kdo tak popírá sám sebe. Co řekl včera, už neplatí, protože dnes říká něco jiného.

A když je řeč o Čapím hnízdě, byl to právě Babiš, který o něm opakovaně lhal, když zjistil, že mu teče do bot. Napřed tvrdil, že je to jeho nejlepší projekt, který kdy vymyslel. Pak říkal, že vlastníky nezná, záhy mluvil o „nějakých advokátech“, posléze uváděl, že vlastníky sice zná, ale nemůže je zveřejnit, až se na scéně objevily děti Babiše.

A ještě na závěr: označení „pravdoláskaři“ jednu dobu sloužilo jako nálepka pro Babišovy (nebo Zemanovy) odpůrce. Stává se tedy na stará kolena z Babiše pravdoláskař?