Ať si Středula vybere, říká Babiš. Má už Babiš ale sám vybráno?

Ještě ani nevychladl asfalt na Václavském náměstí po první velké demonstraci proti vládě Petra Fialy (ODS) a už šéf největší odborové centrály Josef Středula oznámil další protest na začátek října.

Ať si Středula vybere, říká Babiš. Má už Babiš ale sám vybráno?
Josef Středula | Profimedia.cz

Ve společnosti přituhuje a s blížícími se chladnými měsíci a rostoucími cenami za energie ještě přituhovat bude. Současná vládní koalice si za to ostatně do značné míry může sama. Zatím více slyšíme už ohranou větu „nenecháme nikoho padnout“, než abychom znali nějaká konkrétní opatření, jak domácnostem a podnikům ulevit a pomoci. Ostatně také uvnitř koalice už to podle prvních signálů pořádně vře.

Lze očekávat další velké protesty – nejen v ulicích a na náměstích, ale také v parlamentu. Nezapomínejme, že se blíží komunální a senátní volby a krátce po Novém roce rovněž volby prezidentské.

Nepřehlédnutelný je v tomto směru ukřivděný postesk expremiéra Andreje Babiše (ANO) směrem ke Středulovi, který také kandiduje na prezidenta: „Pokud jde o pana Středulu, tak by si měl vybrat, jestli chce být šéfem odborů, nebo kandidátem na prezidenta. Svolávání odborářské demonstrace považuji za zneužívání funkce ve volební kampani. Navíc kdyby chtěl pan Středula vládě zatopit, svolal by demonstraci před komunálními a senátními volbami, ne až na 8. října.“

Pozoruhodné na Babišově výroku je zejména to, že celá jeho dosavadní politická dráha je jedno velké zneužívání funkcí. Pokud by byl on na Středulově místě, určitě by odboráře do své kampaně zapojil také. A nejspíš ještě mnohem více.