Asie už netáhne. Globální firmy se poohlížejí po Česku

Postpandemická doba může Česku přihrát nové globální hráče.

Asie už netáhne. Globální firmy se poohlížejí po Česku
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Východní Evropa je novou Asií. Stále více západních firem se po pandemii chystá na odchod z Asie a hledá nový levný a bezpečný přístav. Hovoří tak alespoň zkušenosti firem na zastupování nájemců v oblasti komerčních nemovitostí. Rýsuje se tím šance i pro Českou republiku.

Logika věci je jednoduchá. Po covidové pandemii si nadnárodní korporace uvědomily, že kvůli strategickým surovinám či součástkám potřebují mít své sklady či továrny blíže svým hlavním trhům. „Z pohledu nadnárodních společností jako země stále disponujeme levnou pracovní silou, kdy rozdíly v platech mohou být až dvojnásobné. Levnější jsou samozřejmě i pozemky či samotná výstavba nebo pronájem industriálních nemovitostí,“ říká Petr Narwa, šéf transakcí a consultingu firmy Prochazka & Partners.

Ve srovnání s Asií sice Česko vychází dráž, ale i s ohledem na dění v posledních dvou letech je podle něj pro firmy důležitější spolehlivost dodavatelského řetězce, a tedy poloha závodů či skladů přímo v Evropě.

Co se týká nákladů na vybudování a provoz průmyslových nemovitostí, Česko v porovnání se západní Evropou vychází stále výhodně. Výstavba nemovitostí se ve srovnání s Německem pohybuje zhruba o 25 procent levněji, pronájem vyjde o dvacet až třicet procent méně a personální náklady jsou často až o polovinu níže. 

I když nájmy průmyslových prostor v poslední době výrazně rostou, u prémiových prostor v Česku se nyní pohybují kolem úrovně od 4,25 eura za čtvereční metr měsíčně v méně atraktivních lokalitách až po 5,25 eura kolem Prahy a Brna. V sousedním Německu jde ve stejné kategorii nemovitostí o šest až sedm eur.

Obdobná situace je i u nákladů na zaměstnance či u stavebních prací. Zatímco platy na pozici výrobního operátora se v Česku pohybují v přepočtu mezi tisícem a 1500 eur za měsíc, v západní Evropě jde o úroveň mezi dvěma a třemi tisíci eur. U stavebních prací je trend zdražování zjevný ve většině zemí, ale například opět v porovnání s Německem, kde index stavebních nákladů za posledních pět let vzrostl o 26 procent, v Česku došlo k nižšímu navýšení o dvacet procent.