Biblický krach za miliardy

Startuje hlavní dějství největší insolvence v novodobé historii Česka. Šéfové skupiny Arca přesvědčují věřitele o svém plánu reorganizace.

Biblický krach za miliardy
Petr Smutný, uznávaný odborník z PwC, chystá reorganizační plán skupiny Arca. Teď ho musí obhájit před věřiteli. | foto Hynek Glos, týdeník Hrot

„Byla by škoda u toho nebýt,“ prohodí Petr Smutný, uznávaný expert na firmy v problémech a složité restrukturalizace ze společnosti PwC, na otázku, zda nelituje, že se nakonec do výbušné kauzy jménem Arca pustil. V případu kolabující investiční skupiny, kde přes 1800 věřitelů bojuje alespoň o část z bezmála dvaceti miliard korun a kde trestní oznámení už spočítá málokdo, totiž všichni zúčastnění hrají tak trochu i o svou reputaci.

„Nemám v tom žádnou osobní emoci. Nejde o to, jestli mám víc rád pana Krúpu, nebo pana Veliče. Mým úkolem je najít cestu, jak pro věřitele zachránit maximum. A věřím, že toto aranžmá je nejlepším řešením,“ říká Smutný a v ostrém podzimním slunci, které se zrcadlí v prosklených pankráckých mrakodrapech, načrtává na kus papíru zjednodušené schéma svého plánu. Právě jeho si před časem najali šéfové skupiny Arca Investments (AI) v čele se Slovákem Rastislavem Veličem a jeho advokátem Petrem Kuhnem, aby pro rozsáhlou a extrémně zadluženou skupinu vypracoval záchranný plán. I když po pravdě řečeno, se záchranou skupiny už skoro nikdo nepočítá a jde spíše o záchranu alespoň části peněz, které do ní lidé za poslední roky nainvestovaly.

V této fázi plán ještě není zcela rozpracovaný, nicméně na stole jsou základní principy, kterými budou chtít Velič a spol. tento týden přesvědčit zástupy věřitelů, aby firmě ještě daly šanci a neposlaly ji do konkurzu. Pro Veliče je to hra o všechno. Konkurz by totiž současné vedení zcela odstavil od možnosti budoucnost skupiny jakkoli ovlivňovat.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit