Arca ustála úder z Brna. Teď jedná s Brity

Investiční fond IFIS chtěl rozběhnout insolvenční řízení s Arcou v Česku. Neuspěl.

Arca ustála úder z Brna. Teď jedná s Brity
Rastislav Velič | Hynek Glos

Zadlužená slovensko-česká investiční skupina Arca Investments ustála pokus brněnského investičního fondu IFIS o rozběhnutí insolvenčního řízení na území České republiky. Ten se pokusil řešení zadlužené firmy přesunout z Bratislavy, kde firma využívá covidovou ochranu před věřiteli.

Fond IFIS v minulosti v jiných insolvenčních kauzách úzce spolupracoval se skupinou Natland Tomáše Rašky a patří mimo jiné mezi agilní obchodníky s pohledávkami. Arca Investments je slovenskou společností a jako taková se nachází v tamní ochraně před věřiteli, kterou slovenská vláda zavedla kvůli dopadům koronaviru. Po nedávném prodloužení platí její moratorium do konce roku. 

Brněnský advokát Marek Indra, který se v fondu IFIS dlouhodobě angažuje, se ve svém návrhu snažil dokázat, že centrum ekonomického zájmu skupiny Arca Investments leží v Česku, neboť se zde nachází většina jejích věřitelů i obchodních vazeb. A tak by se také zde měl odehrávat její insolvenční proces. Věřitelé by tím prakticky obešli slovenské moratorium a v Česku by zřejmě začal běžný insolvenční proces.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit