Apple pod palbou kritiky: Demokratická republika Kongo obviňuje giganta z používání „krvavých“ nerostů

Demokratická republika Kongo (DRK) vznáší vážná obvinění proti technologickému gigantu Apple. Vláda země tvrdí, že společnost používá ve svých produktech, včetně iPhonů, nelegálně těžené nerosty z válkou zpustošeného východu země. Toto nařčení zpochybňuje tvrzení Applu o pečlivém ověřování původu materiálů ve svých zařízeních a vyvolává ostrou debatu o etice a transparentnosti v dodavatelském řetězci elektroniky.

Apple pod palbou kritiky: Demokratická republika Kongo obviňuje giganta z používání „krvavých“ nerostů
„Krvavé nerosty“ v Demokratické republice Kongo | Hrot24, Vytvořeno pomocí Dall-E 3

V centru sporu stojí takzvané konfliktní nerosty, jako je cín, wolfram, tantal a zlato. Tyto materiály jsou nezbytné pro výrobu elektroniky a hojně se vyskytují v DRK. Bohužel se však těží v oblastech kontrolovaných ozbrojenými skupinami, které zisk z jejich prodeje využívají k financování násilí a porušování lidských práv.

Vláda v Kinshase se obává, že část konfliktních nerostů používaných Applem pochází z těchto problematických dolů a regionů. To by znamenalo, že Apple nevědomky financuje ozbrojené skupiny a přispívá k utrpení v zemi. „Právníci vlády Demokratické republiky Kongo napsali generálnímu řediteli společnosti Apple Timu Cookovi řadu otázek v dopise datovaném 22. dubna,“ píše prestižní ekonomický list Financial Times.

Deník měl možnost se s dopisem seznámit. „Francouzští a američtí právníci zastupující vládu v Kinshase v něm tvrdí, že iPhony, počítače a další příslušenství společnosti Apple jsou ,poskvrněny krví konžského lidu,‘“ citují z dopisu FT.

„Požádali Apple, aby do tří týdnů odpověděl na otázky týkající se kontroly dodavatelského řetězce, a uvedli, že sestavili zprávu o ,praní‘ konžských nerostných surovin Rwandou a soukromými subjekty, která bude brzy zveřejněna,“ dodává agentura AP, jež o problémech Applu v Africe také podrobně informuje.

Právnící konžské vlády svou zprávu mezitím skutečně zveřejnili. Tvrdí v ní, že Rwanda využila povstalecké skupiny k praní „obrovského množství“ klíčových minerálů z území Demokratické republiky Kongo.

Apple všechna obvinění popírá a zdůrazňuje svůj závazek k etickému a zodpovědnému chování. Technologický obr ze Spojených států uvádí, že nemá „žádný rozumný důvod pro vyvození závěru“, že by některá z jeho tavíren cínu, wolframu a tantalu nebo rafinérií „přímo nebo nepřímo financovala“ ozbrojené skupiny v Demokratické republice Kongo nebo v sousedních zemích.