Apple i výrobci hraček pro dospělé. Čipová krize se šíří

Nedostatek čipů letos sníží výrobu aut o miliony, telefonů by mohly chybět desítky milionů. Polovodičová krize zasáhla dokonce i lechtivý průmysl.

Apple i výrobci hraček pro dospělé. Čipová krize se šíří
ilustrační foto | Profimedia.cz

První zásah dostali výrobci automobilů včetně těch českých, kteří museli omezovat či úplně zastavovat výrobu i na několik týdnů. Celosvětové škody způsobené nižší výrobou, a tedy i tržbami se jen u nich letos odhadují zhruba na 60 miliard dolarů.

Nyní se ale čipová krize postupně rozšiřuje do dalších průmyslových odvětví. Snížení plánů výroby hlásí už i výrobci elektroniky jako Apple nebo Samsung. Britský deník The Independent popisuje dokonce potíže sanfranciské společnosti Crave, která se zabývá výrobou hraček pro dospělé. Šéf firmy Michael Topolovac listu oznámil, že firma musela předesignovat více než polovinu ze své řady sexuálních pomůcek, protože obsahovaly nedostatkové čipy. 

Ne že by výpadky dodávek zrovna v tomto sektoru způsobily vážnější ekonomické potíže, dobře ale ilustrují, jak je dnešní svět na polovodičích závislý. Podle analytiků krize brzo dorazí i k výrobcům domácích spotřebičů nebo bílé elektroniky.

Čekání na iPhony

Zatímco automobilky litovaly zbrklého rozhodnutí, kdy v očekávání slabého prodejního roku snížily objednávky čipů, výrobci elektroniky se loni radovali. Masivní rozšíření práce i studia z domova způsobilo obrovský nárůst poptávky po mobilech, tabletech nebo noteboocích. 

Firmy jako Apple, Samsung nebo Intel hravě nahradily výpadek automobilek a dočasně přebytečné čipy (či polovodiče určené k jejich výrobě) využily pro svoji produkci. Letos na jaře ale došlo i na ně. Na začátku května finanční ředitel společnosti Apple Luca Maestri oznámil, že nedostatek čipů zasáhl výrobu a prodeje iPadů a Maců. Na tržbách se to podle něj promítne jen v letošním třetím kvartálu propadem o tři až čtyři miliardy.

Podobné zprávy znějí z jihokorejského Samsungu, který polovodiče a čipy sám vyrábí. Minulý týden v úterý firma podle agentury Bloomberg oznámila, že ve druhé půlce roku očekává kvůli nedostatku komponent v mobilní divizi zatím neupřesněné snížení tržeb a zisku.

Zatímco v prvním čtvrtletí tak prodeje rostly o čtvrtinu – celkem se celosvětově prodalo bezmála 350 milionů smartphonů –, zbytek roku bude podle Bloombergu skromnější. Nebude to ovšem poptávkou. Jinými slovy, nedostatek může vést jednak ke zdražení, jednak k delším čekacím lhůtám na některé druhy elektroniky.

Problém na několik let

Hlavní producenti polovodičů se předhánějí v plánech na investice, které mají zajistit uspokojení nebývalého hladu po čipech. Zároveň ale přiznávají, že se jim to rozhodně nepovede letos a možná ani příští rok.

Například světový lídr, tchajwanská společnost TSMC, se podle agentury AP zaměřil především na navýšení výrobních kapacit produkce určené ekonomicky nejhůře zasaženým automobilkám. Zároveň ale upozorňuje, že se mu poptávku rozhodně nepodaří dokonale uspokojit v příštích měsících.

Situace nebude růžová ani v oblasti výpočetní techniky a elektroniky. Podle šéfa společnosti Intel Pata Gelsingera se poptávka zvyšuje ve všech myslitelných oblastech průmyslu. Ve Spojených státech navíc podle něj kvůli outsourcingu zůstala asi jen desetina světové produkce, a tak jsou místní firmy závislé na dodávkách z Asie.

Jen Intel plánuje v USA investovat do nových závodů na výrobu polovodičů desítky až stovky miliard korun. Současný problém to ale neřeší. „Bude trvat ještě několik let, než se nám podaří dohnat rostoucí poptávku,“ myslí si Pat Gelsinger.