Antimigrační populismus brzdí firmy. Potřebují lidi, Češi ale došli

Chválit migraci před volbami je politická sebevražda. Ve skutečnosti ale ekonomičtí migranti hospodářství prospívají a průmysl nebo stavebnictví se bez nich neobejdou.

Antimigrační populismus brzdí firmy. Potřebují lidi, Češi ale došli
Dočasný odchod kvůli covidu ukázal, do jaké míry je české stavebnictví závislé na zahraničních dělnících. Na tuzemských stavbách jich pracuje přes šedesát tisíc. | Tomáš Novák týdeník HROT

Poznat, že se v Česku budou za několik měsíců konat parlamentní volby, nebylo letos těžké. Už od jara se politické strany, po dlouhé době prakticky všechny, znovu začaly vymezovat vůči migraci. Zveřejněné volební programy jednotlivých partají bez výjimky obsahují jako jeden z hlavních bodů také ujištění, že na přistěhovalce musí být přísnost.

Pozornější čtenář propagačních stranických materiálů si ale všimne jedné pozoruhodné věci: politici až s neuvěřitelnou lehkostí zaměňují ekonomické migranty a uprchlíky, respektive žadatele o azyl. Z programů se tak zdá, že by nejraději zabouchli dveře před nosem všem.

Jde přitom o zásadní rozdíl. Zatímco obrana před nekontrolovaným přílivem masy uprchlíků například z Afriky nebo Blízkého východu je z ekonomického pohledu ospravedlnitelná, bránit příchodu ekonomických migrantů, které si dokonce našly samy české firmy, je velmi krátkozraké a hospodářství to v žádném případě neprospívá.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit