Antigenní test může mít jen třetinovou spolehlivost, varuje šéfka laboratoří

Při testování na covid má větší smysl má jistější PCR metoda. Antigenní testy se hodí už jen pro lidi s vysokou virovou náloží, říká Kateřina Bílly Danyšová, generální ředitelka společnosti Synlab.

Antigenní test může mít jen třetinovou spolehlivost, varuje šéfka laboratoří
Kateřina Bílly Danyšová | foto Synlab CZ, publikováno se svolením

Kolik odběrových míst jste provozovali během předchozích vln pandemie a kolik jich provozujete aktuálně?

Odběrových pracovišť sloužících výhradně pro vyšetření onemocnění covid-19 jsme v době pandemie provozovali čtrnáct. Od března však došlo k velkému poklesu zájmu o tento test, a poté, co pojišťovny přestaly hradit veškerá preventivní PCR, byl pokles ještě výraznější. Několik odběrových pracovišť jsme tak z tohoto důvodu v průběhu jara uzavřeli. V současné době provozujeme osm odběrových pracovišť pro vyšetření covidu-19.

Kolik lidí jste v současnosti schopni denně otestovat?

Režim testování je u nás nastaven tak, že zvládneme kapacitně pojmout nižší tisíce vzorků denně. 

Jaká je maximální kapacita vašich laboratoří?

Strojově jsme připraveni zpracovat osm až deset tisíc vzorků na vyšetření onemocnění covid-19 denně.

Stát již hradí testování na covid-19 pouze indikovaným pacientům – těm, kteří mají doporučení od lékaře. Kolik lidí denně v průměru otestujete a kolik z nich tvoří samoplátci?

Aktuálně provádíme nižší stovky vyšetření onemocnění covid-19 denně, poměr indikovaných pacientů versus samoplátců je zhruba 70 : 30. Lze ale říci, že počet provedených testů v posledních dnech mírně stoupá a sledujeme, že se poměr mění směrem k 90:10. 

Pokud se chci otestovat jako samoplátce, na kolik mě to vyjde?

Nabízíme několik variant vyšetření onemocnění covid-19. Jejich přehled najdou zájemci na webu. Standardní PCR vyšetření s výsledkem do 72 hodin od doručení vzorku do laboratoře vyjde na 814 Kč. V Praze nabízíme zájemcům také expresní a super expresní vyšetření s výsledkem v den odběru, které vyjde na 990 Kč a 1490 Kč. Samoplátcům poskytujeme také možnost využití samoodběrové sady TEST&GO. 

Zaznamenáváte i u vás zvyšující se počty nakažených? A jak je to s testováním na varianty? Jsou pevnou součástí PCR testování, nebo se provádějí jen namátkově?

Ano, zvyšující se počty pozitivních výsledků testů zaznamenáváme. V rámci vyšetření onemocnění covid-19 provádíme nyní pouze klasické PCR. Diskriminační vyšetření, které určuje, o jaký typ mutace se jedná, neprovádíme z důvodu zrušení jeho úhrady pojišťovnami. Deset procent pozitivních vzorků zasíláme do Národní referenční laboratoře k sekvenaci.

Letní vlna covidu-19 překvapila i odborníky. Jaký očekáváte další průběh? Myslíte, že se překlopí rovnou do podzimní, očekávané vlny?

Podle situace v okolních zemích, například v Německu, incidence stoupá. Některé státy totiž ponechaly hrazení testů u rizikových skupin, jako jsou chronicky nemocní pacienti či senioři. Nárůst počtu indikovaných pacientů rozhodně očekáváme, a to i z důvodu letní sezony, která je typická pro setkávání lidí a cestování. Jaká bude akcelerace, si ale netroufám odhadovat.

Měl by stát opět začít hradit testování – a má za současné situace s převládající variantou BA.4/BA.5 smysl antigenní testování?

Otázka hrazení testování přísluší ministerstvu zdravotnictví a zdravotním pojišťovnám. Antigenní testování má obecně smysl pro osoby s vysokou virovou náloží. U bezpříznakových pacientů je citlivost testu řádově nižší, může se pohybovat i jen kolem 35 procent.

Pokud se situace začne zhoršovat, jste připraveni znovu otevřít již uzavřená testovací místa? Kolik času na to vůbec potřebujete?

Ano, v případě potřeby jsme připraveni odběrová pracoviště sloužící výhradně pro vyšetření onemocnění covid-19 znovu otevřít. Jsme toho schopni v řádech týdnů.