Andreji, nezlob se

Pokud by šéf ANO nemyslel jen na sebe, nová pravidla pro volby by mohl oslavit.

Když premiér Andrej Babiš zaútočil na Ústavní soud kvůli změně volebního zákona, poodhalil zároveň své povolební plány. Tím základním je vládnout sám. Protože pokud by premiér myslel na budoucí koalice, a tudíž rozdělení moci, neměl by důvod se vztekat. Protože právě pro jeho potenciální koaliční partnery jsou změny narýsované soudem výhodné.

Jen pro pořádek rekapitulace toho, co se mění: Pro vstup do sněmovny je potřeba pět procent hlasů, a to i pro koalice více stran. Dosud musely mít dvě strany deset procent, tři patnáct a tak dále. Soud také škrtal v paragrafech stanovujících přepočet mandátů podle takzvané D’Hondtovy metody. Ta přihrává více křesel větším stranám a znevýhodňuje menší. 

Podle ohlasu Hradu a hnutí ANO se může zdát, že Ústavní soud neměl na práci nic jiného než zvýhodnit opoziční strany. Jenže to zdaleka není pravda. ODS s lidovci a TOP 09 nebo STAN s Piráty by se mohli zlobit úplně stejně jako premiér Babiš, jenže to nedělají. Koalice založili proto, aby oslabili hnutí ANO a jako silnější dosáhli na více křesel. Ta výhoda padá.

Naopak výhoda pro Babiše tkví v tom, že menší partaje jemu nakloněné, tedy ČSSD a KSČM a potažmo SPD, začnou mít férovější podmínky v porovnání s velkými stranami a na poslanecký mandát se obrazně řečeno méně nadřou, tedy že jim bude na křeslo stačit méně hlasů než dosud.

Andrej Babiš a jeho ANO by tedy klidně mohli slavit. Budou mít silnější koaliční partnery a vynuluje se zamýšlená výhoda opozičních stran.

Jenže je to jinak. Premiér myslí jen a jen na ANO, pro které znamená výsledek menší počet křesel. Pokud by zákon platil v roce 2017, ANO by mělo dnes o nějakých 15 poslanců méně. Jenže rok 2017 není. Podle posledních průzkumů krátí změny volebního zákona ANO v podstatě stejně jako koalici STAN a Pirátů postavenou proti němu. Mají totiž stejnou šanci na volební výsledek.

Je zřejmé, že Babiš a ani prezident Zeman na povolební koalice nemyslí. Cílem je mít co nejsilnější ANO, pro něž bude připravena menšinová vláda nebo zástěrka v podobě vlády odborníků. A každý hlas pro ni ve Sněmovně se bude počítat. I když volební pravidla budou pro všechny stejná, křičí jen ten, komu soudci namočili do hraček.