Amsterdam chce omezit turisty utržené ze řetězu: Nejezděte sem, hašišáky už u nás nechceme

Nizozemská metropole vyhlášená liberálním přístupem ke všemožným neřestem zavádí bezuzdné zábavě restrikce. Příklad by si mohla vzít i Praha.

Amsterdam chce omezit turisty utržené ze řetězu: Nejezděte sem, hašišáky už u nás nechceme
Amsterdam, ilustrační foto | Shutterstock.com

Nizozemské hlavní město platí léta za vstupní bránu do Evropy pro zámořské turisty, kteří vyrážejí na starý kontinent za zábavou, a zdejších uvolněných mravů si rádi užívají i lidé z ostatních evropských zemí. Amsterdam se stal synonymem pro ráj milovníků marihuany, alkoholu a prodejných žen.

Všechny negativní externality, které s sebou pověst města jako dělaného pro divoké večírky přináší, ale čím dál víc začínají vadit domorodcům; z života v centru se stalo dobrodružství pro otrlé. Pro lepší představu, jen loni metropoli o necelém milionu obyvatel navštívilo na šestnáct milionů turistů, z nichž velká část přijela „pařit“.

Obyvatelům Amsterodamu proto chtějí vyjít vstříc i úřady. Radnice připravila několik opatření, která mají opilce hlučící dlouho do noci a zanechávající po sobě ráno v ulicích spoušť, od návštěvy tohoto města odradit.

Ještě tento měsíc se rozběhne kampaň se sloganem „Nejezděte sem“. Kromě toho úřady zavedly restrikce pro konzumaci alkoholu a marihuany v tamní věhlasné čtvrti červených luceren, omezily prodej alkoholu a také zkrátily otevírací dobu barů, klubů a diskoték.

Podobná opatření už dříve zavedla i další města či destinace, jež předtím naopak „partyboye“ měly za hlavní zdroj příjmů z turismu – například Ibiza a další španělské ostrovy.

Inspirovat by se mohla i Praha. Kdo někdy v brzkých ranních hodinách navštívil centrum české metropole, jistě potvrdí, že vypuzení návštěvníků utrácejících hlavně za omamné látky a levný sex by Praze jen prospělo. A možná přitáhlo do zdejších podniků jinou, krotší, méně problémovou a solventnější klientelu.