Američtí kongresmani se začínají vážně zabývat mimozemšťany

Když konspirační teorie nestačí: Capitol Hill se začal seriózně zabývat mimozemšťany a podrobným vyšetřováním dalších neobvyklých jevů na americké obloze.

Američtí kongresmani se začínají vážně zabývat mimozemšťany
Americký Kongres, ilustrační foto | Shutterstock.com

Skupina amerických kongresmanů ve středu vyzvala úřady k větší transparentnosti při vyšetřování neobvyklých jevů. Součástí slyšení byla svědectví  lidí, kteří se setkali s UFO.

Bylo to neobvyklé jednání. Jeden z předních demokratů na jeho adresu jízlivě poznamenal, že za svého působení na Capitoll Hillu nikdy nezažil situaci natolik nadstranicky pojatou, píše deník The Washington Post

Fakticky vzato se jednání pohybovalo na škále mezi prohlášeními o znepokojení nad potenciální bezpečnostní hrozbou (tu představují neznámé objekty létající v blízkosti amerických vojenských letadel) a extrémnějšími narážkami na vládní spiknutí s cílem utajit existenci mimozemských forem života.

Hodinová diskuse reagovala na rostoucí zájem veřejnosti o nevysvětlitelné jevy a o to, co dělají federální americké úřady pro zdokumentování a vyšetření takových zpráv. „Na slyšení nepřivezeme malé zelené mužíčky ani létající talíře - omlouvám se, že jsem asi polovinu z vás zklamal,“ řekl republikán z Tennessee Tim Burchett. „Prostě se dostaneme k faktům. Chystáme se odhalit pokusy o jejich utajování ze strany úřadů,“ pohřbil naděje na zrnko racionality v diskusi.

Namísto ufounů budou uapouni

Americká armáda a zpravodajské služby se snaží zprávy pilotů amerického válečného námořnictva analyzovat podrobněji, než bylo v minulosti zvykem. Pozorování létajících předmětů (včetně těch, o nichž se předpokládá, že se jedná o letouny nebo plavidla bez posádky) vzbuzují obavy, že američtí protivníci mohli vyvinout nové technologie, které americkou bezpečnost ohrožují. Příkladem budiž čínský výzvědný balon, jejž Američané na začátku letošního roku sestřelili, (ačkoli balon sám úplně technologickou novinkou není).

Pentagon v reakci na tyto obavy zavedl nová pravidla, která mají povzbudit příslušníky ozbrojených sil, aby se přihlásili, pokud něco neobvyklého spatří. Účelem je taková hlášení prošetřit a vysvětlit. Loni proto ministerstvo obrany zřídilo Úřad pro vyřešení veškerých anomálií, který má taková hlášení dále zkoumat. (Jestli tam  někdo nahlásil například Donalda Trumpa jako nevysvětlitelnou anomálii, není známo.) Podobnou iniciativu založil i úřad pro vesmírný výzkum NASA.

Úřady také upustily od termínu UFO, což je zkratka pro neidentifikovaný létající objekt, a místo toho dávají přednost termínu UAP (Unidentified Anomalous Phenomena). Oficiálním vysvětlením je, že nová instituce se má věnovat i nevysvětlitelným předmětům  pod vodou nebo na zemi. Jestli k motivacím změny patřila snaha dodat ufologii na důvěryhodnosti, nevíme.

Mnoha zákonodárcům však připadá, že vláda neudělala dost. „Záhadné a nevysvětlitelné objekty fascinují mnoho Američanů již po desetiletí. A už dávno nadešel čas, aby dostali nějaké odpovědi,“ uvedl v připravených poznámkách republikán Jared Moskowitz. Obava kongresmana z Floridy je pochopitelná; koneckonců, jeho stát tvoří jeden z vrcholů Bermudského trojúhelníku, dalšího neprávem opomíjeného jevu (nejspíš kvůli spiknutí organizovanému tajnými silami uvnitř Demokratické strany). 

Není sám. „Veřejnost má právo dozvědět se o technologiích neznámého původu, inteligenci mimolidského původu a jiných nevysvětlitelných jevech,“ uvedl již dříve šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer. (K oněm nevysvětlitelným jevům však podle všeho nepatří běžné rysy americké existence – například přesvědčení, že je třeba ve veřejném životě nadržovat černochům, nebo možnost prodávat a kupovat samopaly jako housky.) 

Je třeba analýzy

Minulost americké starosti o UFO a spol. je dobře dokumentovaná. Například spisovatel Bill Bryson v předmluvě ke své knize Notes from a Big Country píše: „Přečetl jsem si, že polovina Američanů věří v UFO, a řekl jsem si, že moje země mě potřebuje.“

„Od ministerstva obrany, naší zpravodajské komunity a našeho obranného průmyslu musíme požadovat transparentnost v oblasti UAP,“ uvedl ve středu ve svém úvodním projevu předseda podvýboru, republikán z Wisconsinu Glenn Grothman, na podobnou notu. Tak demonstrujeme pokrok: co před pětadvaceti lety bylo kvalitní humoristickou literaturou, je dnes denním chlebem kongresmanovým. (Týdeník Hrot tipuje, že si Wisconsinští oddechli u vědomí, že jejich neodbytná starost o ufouny je na washingtonské legislativní půdě konečně důstojně vyslyšena.)

Federální úřady tvrdí, že žádné z dosavadních pozorování k objevu mimozemského života nevedlo. Začátkem tohoto roku úřad pro anomálie určil, že téměř 200 z 366 nedávno nahlášených pozorování lze připsat běžným objektům, které se nacházejí ve vzduchu, včetně dronů, balonů a nepořádku, jako jsou plastové sáčky. 

Evidentní pokus úřadů zatlouct takovým banálním vysvětlením existenci zelených mužíčků s anténkami na hlavě nezabránil neohroženým ochráncům americké bezpečnosti soustředit se na zbývajících téměř 170 případů. Ty „vyžadují další analýzu“, protože možnost, že „americká vláda shromáždila důkazy o návštěvách mimozemšťanů na Zemi a tají tyto informace před veřejností“, by pro onu veřejnost jinak znamenala vážné ohrožení.

„Znáte osobně někoho, kdo utrpěl zranění nebo újmu v důsledku snah o utajení těchto mimozemských technologií?“ ptal se kongresman Burchett jednoho ze svědků, Davida Grusche. Posledně jmenovaný je bývalým zaměstnancem pracovní skupiny přes UAP, jenž nedávno vyvolal kontroverzi svými tvrzeními, že vláda má tajné úložiště sestřelených mimozemských lodí a těl. Ona tvrzení nikdy nijak nedoložil.

Naopak uvedl, že se stal obětí odvety za to, že zveřejnil, co ví. Burchettovi řekl, že „osobně ví o lidech“, kteří kvůli utajování zranění nebo újmu utrpěli. „Slyšel jste nebo víte, že by takto byl někdo zavražděn?“ ptal se Burchett. „Ano,“ zněla Gruschova odpověď. „Odkázal jsem lidi s těmito poznatky na příslušné orgány,“ řekl Grusch.

Bezpečnost, nebo věda

Středeční slyšení nebylo první věnované takovým jevům. Bylo však neobvyklé tím, že se ho zúčastnili očití svědkové těchto jevů. Někteří z nich (Ryan Graves, šéf organizace Američané pro bezpečný vzdušný prostor, a penzionovaný velitel válečného námořnictva David Fravor), uvedli, že během služby jako námořní piloti byli svědky UAP, nemlčeli o nich a následně si  nesli společenské stigma s tím spojené.

„Pokud jsou UAP zahraničními drony, jedná se o naléhavý problém národní bezpečnosti. Pokud je to něco jiného, je to problém pro vědu. V obou případech jsou neidentifikované objekty znepokojením pro bezpečnost letů,“ řekl Graves. Jeho organizace údajně obdržela svědectví od nejméně třiceti očitých svědků UAP, většinou pilotů komerčních leteckých společností.