Rozhodl trh: uhlí vytlačují levnější a zelenější zdroje

Poptávka po elektrické energii klesá a uhlí je pro její výrobu příliš drahé. Fosilní energetiku v USA čeká úpadek.

Rozhodl trh: uhlí vytlačují levnější a zelenější zdroje
ilustrační foto | Profimedia.cz

Uhelný průmysl ve Spojených státech na tom nebyl dobře ani před šířením viru SARS-CoV-2. Globální pandemie, která nyní udeřila s plnou silou na Ameriku , ale bude pravděpodobně znamenat, že se éra uhlí v americké energetice blíží ke svému konci. 

Uhelné elektrárny z trhu vytlačují zejména obnovitelné zdroje a zemní plyn, protože jejich produkce elektřiny vychází levněji. Snížená poptávka po elektřině v důsledku poklesu ekonomiky tento proces urychlí. Americkým horníkům nepomohla ani poslední mírnější zima, která vedla ke snížení poptávky po uhlí v největší ekonomice světa.

V březnu se výroba elektřiny z uhlí meziročně snížila o 36 procent. Pro rok 2020 agentura EIA očekává, že se produkce elektřiny z uhlí sníží o 20 procent. Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů bude naopak růst o 11 procent. Podíl zemního plynu by měl tento rok růst o jedno procento.

 Uhlí nebude kde skladovat

Analytik Joe Aldina ze S&P Global Platts uvedl, že během léta už nebudou uhelné elektrárny nakupovat další uhlí, protože jej nebude kde skladovat. Může dojít i k tomu, že budou spalovat uhlí, aby splnily podmínky smluv s těžebními společnostmi o odběru tohoto fosilního zdroje energie.

Tento stav zvyšuje riziko pro celý sektor a bude tlačit americké producenty k tomu, aby začali propouštět horníky. Takovému vývoji mělo částečně zabránit snižování těžby ropy a plynu z břidlic, protože světové ceny ropy jsou tak nízko, že se amerických těžařům nevyplácí frakovat. 

Koronavirus ale plánované oživení těžby uhlí naruší, míní analytik Jim Thomson z poradenské firmy IHS Markit. EIA předpokládá, že se tento rok těžba uhlí v USA propadne o 153 milionů tun, tedy o 22 procent. I když v roce 2021 může poptávka po uhlí stoupnout, firmy už nebudou schopny zareagovat. Thomson přirovnal uhelný průmysl k vyčerpanému boxerovi, který šel v ringu už několikrát k zemi, ale už nebude mít sílu opět vstát a bojovat. 

Uhelné elektrárny vyrábějí v průběhu roku stále méně elektřiny. V roce 2010 byly v průměru v provozu dvě třetiny roku, loni to už bylo jen šest měsíců. Americký Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA), který podporuje přechod na obnovitelné zdroje energie, odhadl, že v prvním kvartálu vyrobily větrné, solární a vodní zdroje více elektřiny než uhelné bloky. Analytik IEEFA Seth Feaster předpokládá, že v roce 2024 se budou uhelné elektrárny podílet na výrobě elektřiny jen jednou desetinou. Ještě loni to bylo 23,5 procenta.

Špatnou kondici amerického uhelného sektoru dokládá i fakt, že společnost Murray Energy Corp. vyhlásila loni v říjnu insolvenci a je na pokraji likvidace. Jde přitom o čtvrtého největšího producenta uhlí ve Spojených státech.