Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

TikTok v USA asi fakt zakážou. Skončil nám život, šílí influenceři

Američtí uživatelé TikToku se šikují poté, co zákaz sociální sítě přijala i druhá komora Kongresu. Podle influencerů je zákon diskriminační a ničí jim podnikání. Pravděpodobně na něj zareagují smrští soudních žalob.

Američtí uživatelé TikToku se šikují poté, co zákaz sociální sítě přijala i druhá komora Kongresu. Podle influencerů je zákon diskriminační a ničí jim podnikání. Pravděpodobně na něj zareagují smrští soudních žalob.

Celý článek
0

Co chybí umělé inteligenci k převzetí vlády nad světem? Dostatek elektřiny

Umělá inteligence polyká obrovská množství vzácné energie a ještě vzácnější vody. Úzkým hrdlem výzkumu jsou datová centra.

Umělá inteligence polyká obrovská množství vzácné energie a ještě vzácnější vody. Úzkým hrdlem výzkumu jsou datová centra.

Celý článek
0

Americká hranice: Stále více migrantů, Texasané sahají po zbraních

Nová vlna migrantů se snaží překročit americkou hranici, protože doufají v benevolentnější přístup úřadů. Obyvatelé texaského města Del Rio je chtějí odradit střelbou. Pro Bidena se stává imigrační politika klíčovým tématem.

Americká hranice: Stále více migrantů, Texasané sahají po zbraních
ilustrační foto | Shutterstock.com

Napětí na hranici Spojených států s Mexikem se zvyšuje. Ve městě Del Rio v Texasu, ležícím u řeky Rio Grande, je stále více obyvatel připraveno použít zbraň proti nelegálním imigrantům, kteří překračují hranici z Mexika. Jejich počty se zvyšují, protože řada uprchlíků spoléhá na vstřícnější postup amerických úřadů po nástupu demokratické administrativy Joea Bidena.

Výbuchu násilí se obává tamní šerif Frank Martinez. V úřadu je 13 let a znepokojuje jej radikalizace místních obyvatel. Už před měsícem jeden z nich vystřelil na imigranty na kraji města, aby je vystrašil. Na sociálních sítích se síří (nepodložená) obvinění z případů vloupání. Lidé se na šerifa obracejí s dotazy, zda mohou použít „smrtící“ prostředky k zastavení uprchlíků, pokud vstoupí na jejich soukromý pozemek

V oblasti pětatřicetitisícového města hlásí od října Americký úřad pro cla a ochranu hranic (CBP) 68 tisíc zadržení, což je čtyřikrát více než o rok dříve. Reforma imigrační politiky se stává pro Bidena stále větší výzvou. Nový demokratický prezident slíbil, že bude se zadrženými uprchlíky zacházet s větší ohleduplností. Například děti, které jsou bez rodičů, ale i rodiny s dětmi mohou snáze požádat o udělení azylu. 

V Del Rio má sice 85 procent obyvatel hispánský původ, ale stále větší počet obyvatel negativně vystupuje proti novým uprchlíkům. Lidé na podzim volili Donalda Trumpa, měl zde převahu deseti procentních bodů nad Bidenem. Schvalují tvrdší postoj vůči migrantům. Řada lidí pracuje právě u CBP nebo na vojenské letecké základně Laughlin. Lidé tu nejsou zvyklí ve velkém počtu vidět imigranty z Haiti, Kuby nebo Venezuely. 

Ve městě je jedno zařízení pro uprchlíky, během března se staralo o dva tisíce lidí, což je rekordní počet, uvedla jeho provozní ředitelka Tiffany Burrowová. Většina z nich ale byla přesunuta do jiných zařízení, kde čekají na rozhodnutí o udělení azylu. Místní Texasané na sociálních sítích zveřejňují videa s uprchlíky, kteří často narušují jejich soukromé pozemky u domů, což práci úřadů podle Burrowové neusnadňuje.

Demokratický starosta kritizuje vládu

Del Rio se už na celoamerické úrovni „proslavilo“ vyjádřením demokratického starosty Bruna Lozana. V únoru kritizoval federální vládu, že místní politici nemají dost prostředků, aby mohli ubytovávat tisíce uprchlíků. Bidenův tým podle něj nic nedělá. Hovoří dokonce o hordách imigrantů, kteří se tudy dostávají do Ameriky.

Přístup k řešení uprchlické krize, o které se v posledních měsících kvůli covidu tolik nemluví, rozděluje i demokraty a jejich voliče. Řada demokratů chce úplně dekriminalizovat překračování hranic. Takový postoj zaujímá viceprezidentka Kamala Harrisová. Ještě v roce 2019 s tím souhlasilo 51 procent voličů Demokratické strany. Biden takový přístup během prezidentské kampaně odmítal. Dvě třetiny Američanů s úplným pardonem pro ilegální uprchlíky nesouhlasí. 

Ve Sněmovně reprezentantů podporují demokraté legislativu, jež umožní udělit občanství řadě imigrantů, kteří žijí ve Spojených státech nelegálně. To samozřejmě odmítají republikáni. Jak ale uvedla televize CNN, demokratičtí zákonodárci neřeší současnou kritickou situaci na hranicích. V době, kdy byl v Bílém domě Donald Trump, bylo nejjednodušší jeho přísnější politiku kritizovat. I proto bude v následujících měsících postoj Bidena k tomuto tématu pro řadu amerických voličů klíčový. 

Biden zrušil předchozí restrikce pro udělování zelených karet. Zároveň v návrhu zákona o udělování občanství chce dosáhnout toho, aby se usnadnila cesta k získání amerického pasu pro 10,5 milionu lidí, kteří žijí v Americe nelegálně. 

K občanství přes příbuzné

Celkem žije v USA podle Pew Research Center 35 milionů legálních přistěhovalců. Většinou mají povolení k trvalému pobytu nebo jim bylo uděleno dočasné vízum, například studentům nebo různým zahraničním pracovníkům. Ve fiskálním roce 2019 (od října 2018 do září 2019) získalo povolení k trvalému pobytu 710 tisíc lidí na základě toho, že mají v Americe blízké příbuzné s americkým občanstvím. 

Biden počítá s tím, že rozšíří program udělování zelených karet, zejména v rámci jednotlivých rodin. Kritici varují zejména před růstem fenoménu „řetězové migrace“, tedy udílení zelených karet dalším rodinným příslušníkům. Už nyní tyto případy tvoří asi dvě třetiny ze všech udílených zelených karet ročně, kterých je zhruba milion. 

Bidenova administrativa také nařídila americkým pohraničníkům, aby změnili svůj slovník, pokud hovoří o imigrantech. Nazývat je cizinci má být tabu. Mají používat vhodnější výrazy jako neameričtí občané bez dokumentů. Místo výrazu asimilace mají dávat přednost termínu integrace. 

Změnu politiky Bílého domu signalizuje i to, že Biden vybral jako nového šéfa agentury CBP bývalého šéfa policie v arizonském Tusconu Chrise Magnuse. Je považován za příznivce progresivní levice v řadách demokratů, v minulosti kritizoval Trumpa za „agresivní“ migrační politiku. I proto se dá čekat, že počty nelegálních migrantů směřujících z chudých zemí Latinské Ameriky budou na americké hranici stoupat.