Amazon v Indii narazil

Největší světový elektronický obchodník Amazon se dostal do křížku s největší indickou firmou Reliance. Výsledek sporu bude klíčový pro vývoj maloobchodu na indickém trhu, jenž obnáší 850 miliard dolarů.

Amazon v Indii narazil
ilustrační foto | Shutterstock.com

Jde o to, že Reliance, jejímž největším akcionářem je Mukeš Ambání se jměním kolem 75 miliard dolarů, koupila Future Retail, to jest 1800 kamenných obchodů, velkoobchodní divizi a logistickou divizi indického maloobchodníka Future Group. Problém je v tom, že vlastníkem 49 procent Future Group je od roku 2019 Amazon. Američané říkají, že podmínkou tehdejší transakce bylo, že Future Group nebude prodávat svá aktiva vybraným indickým firmám, mimo jiné právě Reliance. Dožadují se proto u indických soudů, aby transakci Reliance zatrhly.

Future Group naopak tvrdí, že prodej divize Retail (oslabené koronavirem) do rukou Reliance byl jediný způsob, jak firmu zachránit. Indové tak stojí před de facto politickým rozhodnutím: buď vyhoví Ambánímu a vyvolají obavy z protekcionismu, nebo vyhoví Amazonu a budou mít co dělat s firmou monopolistického apetitu. Podle toho to vypadá: soud dal nejprve za pravdu Amazonu, odvolací soud se nyní naopak postavil za Ambáního.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit