Kellnerová hoteliérkou? Luxusní pražský Four Seasons je na prodej, zájem má nejbohatší Češka

Luxusní hotel Four Seasons v srdci Prahy je na prodej. Nejblíže ke koupi má nejbohatší Češka Renáta Kellnerová, transakce by ale neměla proběhnout v rámci skupiny PPF.

Luxusní hotel Four Seasons v srdci Prahy je na prodej. Nejblíže ke koupi má nejbohatší Češka Renáta Kellnerová, transakce by ale neměla proběhnout v rámci skupiny PPF.

Celý článek
0

Komentář: Největší zelená fantasmagorie o vašich radiátorech za stovky miliard

Europarlament a členské státy schválily směrnici, která ovlivní životy obyvatel Evropy jako žádná z dosud prosazených částí Green Dealu

Europarlament a členské státy schválily směrnici, která ovlivní životy obyvatel Evropy jako žádná z dosud prosazených částí Green Dealu

Celý článek
0

Česko je nejzadluženější v historii. Státní dluh vzrostl na 3,221 bilionu korun

Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295.480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.

Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295.480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.

Celý článek
0

Amazon trasuje uživatele drog

Projekt americké firmy Jeffa Bezose sbírá data o uživatelích opioidů, jež jsou dostupné – legálně i nelegálně – na americkém trhu. Spojené státy bojují s epidemií užívání drog, která se v době covidu zhoršuje.

Amazon trasuje uživatele drog
ilustrační foto | Profimedia.cz

Personální oddělení firmy Amazon sleduje uživatele opioidů v americké společnosti. Má se jednat o součást projektu využití dat, které mohou sloužit k různým účelům. Třeba k ideální lokaci pro otevření nového skladu, monitoringu krádeží balíků nebo jen pro to, že se taková data budou hodit. 

Amazon sběr dat o užívání opioidů, jež jsou v americké společnosti široce zneužívány, obhajuje tím, že se snaží mapovat vnější i vnitřní hrozby pro své zaměstnance i pro samotný byznys firmy, což dokládá interní dokument, který má k dispozici web Motherboard

Projekt se jmenuje SPOC (geoSPatial Operating Console) a monitoruje různé údaje, jako je počasí, míra kriminality, místní politické poměry. Analýza těchto ukazatelů má udržovat přehled o rizicích pro jednu z nejvlivnějších technologických společností světa. Firmu, kterou založil v současnosti nejbohatší člověk planety Jeff Bezos, je třeba vnímat jako obrovskou logistickou korporaci, která se snaží – zejména ve Spojených státech – sbírat data prakticky o všech aspektech ve společnosti.

Chování Amazonu bylo kritizováno i kvůli přístupu k zaměstnancům, kteří jsou v práci při každém pohybu sledováni náramky, skenery nebo termokamerami. Vedení firmy to obhajuje zájmem o bezpečnost svých zaměstnanců. 

Znepokojivá novinka

V případě monitorování uživatelů opioidů je takové počínání soukromé firmy podle expertů na návykové látky alarmující. „Je to pro mne znepokojující novinka,“ řekla socioložka Shannon Monnatová z Centra pro podporu veřejného zdraví na Syracuse University ve státě New York, jež se zaměřuje na problematiku zneužívání opioidů. Kolegové, kteří se specializují na užívání drog v americké společnosti, o počínání Amazonu nemají ponětí, zdůraznila.

Opiát versus opioid
Opiáty jsou alkaloidy obsažené v opiu, což je extrakt z nezralých makovic máku setého. Označují se tak přírodní a polosyntetické deriváty opiových alkaloidů. Jedná se hlavně o morfin a kodein. Derivátem morfinu je heroin.Jako opioidy se označují veškeré látky s farmakologickým účinkem podobným opiátům. Ze syntetických lze jmenovat zejména fentanyl, jenž se často vyrábí i nelegálně a je hojně zneužíván. Nebezpečí opioidů je v tom, že se na jejich užívání rychle vytváří fyzická závislost.

Pro americkou společnost to znamená velké téma, hovoří se dokonce o epidemii zneužívání opiátů. V roce 2018 zemřelo na předávkování drogami v USA přes 67 tisíc lidí, což je čtyřikrát více než před 20 lety. Ze 70 procent se jedná o předávkování opioidy, ať byly vydány na lékařský předpis, nebo se k nim uživatelé dostali nelegálně. 

V období 1999 až 2018 zemřelo v Americe na předávkování opioidy 450 tisíc lidí. Každý den to je v průměru 128 lidí. Od roku 2013 roste počet případů předávkování syntetickými formami těchto látek, zejména nelegálně vyráběným fentanylem. Ten je k dostání i na lékařský předpis jako analgetikum. Uvádí se, že je až stokrát účinnější než morfin. 

V některých státech – jako je Tennessee – dosahuje počet ročně vydaných receptů na opioidy až 82 na 100 obyvatel. V roce 2018 byl průměr pro Spojené státy 51 receptů na 100 obyvatel. 

Zaměstnanci bez drog

Jedním z motivů Amazonu může být i to, že v některých oblastech Spojených států je obtížné najít zaměstnance, kteří nemají problém s užíváním drog. „Mohu jen spekulovat. Možná se pokoušejí zjistit, zda je v oblasti, kde chtějí otevřít novou pobočku, dostatek lidí, kteří projdou testy na drogy,“ vysvětlil Corey Davis z organizace Network for Public Health Law, jež poskytuje zdarma právní pomoc v oblasti veřejného zdraví. 

Davis dodal, že řada firem přiznává, že s tímto problémem bojuje. Týká se to společností, jež své zaměstnance pravidelně testují. V oblastech, kde je větší počet uživatelů drog, také hrozí krádeže zásilek a kriminalita spojená s doručováním zboží.

Amazon rovněž vlastní mobilní aplikaci Neighbors (Sousedé), v níž se sdružují lidé, kteří bydlí ve stejné čtvrti, a monitorují danou oblast pomocí kamerových systémů. Sdílejí také své zkušenosti s kriminalitou v dané oblasti v reálném čase

Zbytky heroinu na obálkách

Monitoringem užívání opioidů se zabývá i americká pošta USPS. Ve spolupráci s Dukeovou univerzitou v Severní Karolíně chce vybudovat nástroj, který dokáže sledovat nelegálně vyráběné drogy, jako je fentanyl a heroin, jež jsou odesílány poštou. Bude sledovat zbytky opioidů na obálkách.

Epidemiolog Nabarun Dasgupta ze Severokarolínské univerzity v Chapel Hill, který se věnuje analýze dat o zneužívání opioidů, potvrdil, že řada soukromých firem má zájem využít anonymizované údaje o uživatelích drog. Jedná se hlavně o logistické firmy. 

„Je to další zdroj dat, který lidé chtějí. Jen malá kapka v moři dat,“ vysvětlil. Pokud si zákazníci stěžují, že nedostali zásilku, přepravní firmy se mohou odvolat na data o oblastech, kde je vyšší riziko kriminality. Pomůže jim to i v případných soudních sporech. 

Ze statistik americké agentury Centra pro kontrolu nemocí a prevence (CDC) vyplývá, že v době šíření pandemie covidu-19 stoupá počet uživatelů drog, zejména opioidů. Je to časté mezi lidmi, kteří ztratili práci nebo jsou nuceni být doma kvůli přísnějším opatřením. V průzkumu publikovaném v srpnu 13,3 procenta respondentů uvedlo, že začali nebo zvýšili konzumaci návykových látek (léků, drog či alkoholu). To také zvyšuje počet případů předávkování drogami.