Akta JFK: Pravda se odkládá

Posouvání termínu zveřejnění zbývajících dokumentů o atentátu na Kennedyho rozčiluje jeho příbuzné a posiluje spekulace

Akta JFK: Pravda se odkládá
Byla do atentátu na Kennedyho zapojena FBI, KGB, nebo mafie? Odsouvání zveřejnění záznamů z vyšetřování nahrává konspiracím. | Profimedia.cz

Ani 58 let po atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho nebudou Američané znát celou pravdu. Zveřejnění poslední části utajovaných dokumentů z vyšetřování, které už před čtyřmi lety odložil tehdejší prezident Donald Trump, se z rozhodnutí Joea Bidena opět odsouvá. Navíc má proběhnout na etapy.

Odklad zveřejnění zbylých záznamů o dallaském atentátu na populárního JFK z 22. listopadu 1963 vyvolal v Americe pozdvižení už před čtyřmi lety. Trump totiž dopředu avizoval, že uvolnění informací nebude bránit, do úřadu navíc vstoupil se slibem, že „vypustí bažinu“ ve Washingtonu, s čímž zatajování informací, na něž mají Američané právo, moc nekoresponduje. Přesto to bez bližšího zdůvodnění udělal. A mluvčí jeho štábu se k tomu dodnes odmítá vyjádřit.

K datu 26. října 2017 se přitom všichni upínali. Jako nejzazší termín pro uvolnění jakýchkoli zbývajících tajných dokumentů jej stanovil zákon z roku 1992, podepsaný tehdejším prezidentem Georgem Bushem starším, který nařídil zahájit proces revidování a následného zveřejňování informací z vyšetřování atentátu, jež pod vedením předsedy Nejvyššího soudu Earla Warrena dospělo k jasnému závěru: vrah Lee Harvey Oswald jednal sám na vlastní pěst. Vláda k tomu tenkrát byla donucena tlakem veřejnosti poté, co byl rok předtím do kin uveden film Olivera Stonea JFK, který vyjádřil pochybnosti o utajování dokumentů. V zákonu však zůstala chytrá pojistka: prezidentovi umožňovala odtajnění záznamů pozdržet, pokud by to vyvolalo „obavy o národní bezpečnost, které převažují nad veřejným zájmem“.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit