Agrofert, holding do nepohody

Firmám z Agrofertu se loni až na výjimky dařilo dobře, holding nejspíš skončí v zisku. Více než covid jej trápí riziko ztráty dotací.

Agrofert, holding do nepohody
Zřejmě nejméně překvapivé jsou solidní loňské výsledky potravinářských firem Agrofertu. Jíst se jednoduše musí. | Profimedia.cz

Tržby mírně klesly, číslo v kolonce zisk ale zůstane černé. Holding Agrofert zaparkovaný ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše loni zažil i navzdory pandemii čínské chřipky slušný rok. „Hospodářský výsledek očekáváme mírně horší než v roce 2019,“ tvrdí mluvčí koncernu Karel Hanzelka. Pro připomenutí: předloni dosáhl konsolidovaný zisk Agrofertu bezmála 4,5 miliardy korun, tržby překonaly 160 miliard.

Přesná čísla zveřejní koncern, sdružující přes dvě stovky firem, až na přelomu letošního jara a léta. Už nyní je ale z vyjádření mluvčího i optimistického bilancování šéfa firmy Zbyňka Průši na webu Agrofertu zjevná spokojenost.

Naplňuje se tak závěr analýzy týdeníku Hrot z loňského dubna: portfolio „bývalé“ firmy českého premiéra, které se v dobrých dobách může zdát až příliš starosvětské, je poměrně odolné v krizích. Chemie, potravinářství i zemědělství, jeho klíčové pilíře, jsou nepostradatelné i v době, kdy lidé sedí zavření doma v karanténě. Především v zemědělství navíc hrají důležitou roli evropské dotace, které jsou zaručené, krize nekrize.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit