V Afghánistánu se rozkradly miliardy dolarů. Opakují Američané chybu i na Ukrajině?

USA podporují Ukrajinu desítkami miliard dolarů. Kritici tvrdí, že se část finanční pomoci kvůli korupci rozkrade podobně jako v Afghánistánu.

V Afghánistánu se rozkradly miliardy dolarů. Opakují Američané chybu i na Ukrajině?
Korupce na Ukrajině, ilustrační foto | Shutterstock.com

Před rokem se Američané potupně stáhli z Afghánistánu a nechali tálibáncům zbraně v hodnotě několika miliard dolarů. Spojené státy přitom podle zprávy pro Kongres z roku 2020 podpořily místní vládu celkem 134 miliardami dolarů v průběhu dvou dekád. Z prověřované částky 63 miliard se plných devatenáct „poztrácelo“ kvůli korupci. Kritici tvrdí, že finanční pomoc Kyjevu ve válce proti Rusům je také značně neprůhledná a část peněz se kvůli korupci ztratí. 

John Sopko z organizace Úřadu zvláštního inspektora pro obnovu Afghánistánu (SIGAR), který se dlouhodobě zaměřuje na efektivitu americké zahraniční finanční pomoci, zdůraznil, že se americké vlády příliš nepoučily, pokud se jedná o plýtvání a korupci při vojenské a ekonomické pomoci jiným zemím. „Někdy si připadám jako Kassandra. V řecké mytologii je prokletá, protože poskytovala přesné předpovědi, kterým se ale nikdy nevěří,“ řekl Sopko pro Newsweek.

Americký prezident Joe Biden před pár dny schválil další miliardu dolarů pomoci napadenému sousedovi Ruska. Celkem se má na Ukrajinu dostat čtyřicet miliard dolarů. Kromě vojenské pomoci se jedná také o podporu místní ekonomiky. Sopko netvrdí, že jsou Ukrajinci zlí lidé, nicméně část pomoci se podle něj bohužel rozkrade, protože se jedná o velké sumy finančních prostředků. Kontrolní mechanismy jsou nedostatečné, takže není jasné, kde peníze skončí. Navrhuje, aby vznikla speciální agentura, která bude výdaje hlídat. 

Gabriela Iveliz Rosa-Hernandezová z Asociace pro kontrolu zbrojení souhlasí s tím, že by bylo užitečné lépe kontrolovat, jak se s americkou finanční pomocí pro Ukrajinu nakládá. Připomněla, že ani v minulosti v případě vojenské pomoci do Sýrie nebo Iráku nebylo jasné, kde peníze končí. Stále více politiků z Republikánské strany tlačí na to, aby byly finanční toky na Ukrajinu více transparentní. 

Třetina peněz skončí na frontě

Podle americké televize CBS News se mělo k obráncům Ukrajiny na frontě dostávat jen třicet procent americké pomoci. Situace se ale v posledních týdnech zlepšuje, tvrdí Kyjev. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba nicméně tyto údaje zpochybnil.

Ukrajina byla už před začátkem války obviňována, že málo bojuje proti korupci. Žebříček sestavovaný Transparency International ji řadí na 122. místo na světě se skóre 32 bodů ze stovky možných. Spojené státy zaujímají 27. místo s 67 body, Rusko je až na 136. místě s 29 body. 

Ukrajinský analytik Oleksandr Kalitenko z Transparency International vysvětlil, že žebříček zohledňuje hlavně vnímání korupce v zemi. Ukrajina má problém v tom, že většina institucí v zemi nefunguje tak, jak má. Ve státní správě chybějí zkušení manažeři. Za slabinu považuje také soudnictví, které je rovněž postiženo korupcí. 

Steven Myers z obranné konzultační firmy Steven Myers & Associates varoval před tím, že část zbraní ze Západu končí u Rusů, Číňanů nebo Íránců. Ukrajinské kontrolní mechanismy považuje za nedostatečné.

Někteří vojenští analytici varují také před tím, že by část zbraní mohla skončit v rukou teroristů. Míra korupce na Ukrajině je považována i za překážku případného vstupu země do Severoatlantické aliance. Bílý dům ale tvrdí, že pomoc směřuje do správných rukou. Sopko vyjádřil pochybnosti a obává se, že Washington opakuje stejné chyby jako v Afghánistánu, kde velká část pomoci nakonec skončila v rukou Tálibánu. 

Spojené státy jsou s přehledem největším sponzorem Kyjeva. Ekonomický institut v Kielu vypočítal, že se vojenská pomoc hlavních evropských ekonomik v posledních měsících snižuje. Země jako Francie, Německo nebo Itálie prakticky přestaly na Ukrajinu posílat zbraně nebo humanitární pomoc.