Advokáti zdarma

Případy ex offo advokáty neuživí. V průměru si přijdou na pár tisíc měsíčně. Platí přitom, že daňové úniky a rozsáhlé podvody mohou být výnosnější než vražda.

Advokáti zdarma
Advokát Zdeněk Altner si za vysouzení Lidového domu nechal slíbit desetinu jeho hodnoty, takové případy jsou ale řídké. | Profimedia.cz

O částkách, které platí advokátům klienti, se moc nepíše ani nemluví. Zdaleka nejznámější takový případ se týkal ČSSD a advokáta Zdeňka Altnera, který si nechal slíbit za vysouzení Lidového domu desetinu jeho hodnoty, jeho dědicové se dodnes se stranou soudí a ve sporu jde – s různými smluvními pokutami a úroky – o 300 milionů korun. Představte si ale, že jste advokát, žijete mimo Prahu a z velké části vás živí trestní právo. V takovém případě si můžete nechat o milionových případech jen zdát, zvlášť když vám část klientů přidělil z moci úřední soud a vy jste takzvaný advokát ex offo.

Jistota spolehlivého přísunu nových případů je samozřejmě příjemná, ex offo advokacie ovšem není zrovna lukrativní obor podnikání. „Je to jistá forma příjmu, ale pokud byste měl být závislý jen na tom, co vám zaplatí stát, na uživení to opravdu není,“ říká advokát Lukáš Seibert z Rožnova pod Radhoštěm s tím, že případy, které mu přidělí soud, tvoří zhruba čtvrtinu jeho práce. Podobně to vidí také další severomoravský advokát Petr Kausta. Během let si vybudoval vlastní rozsáhlou klientelu, a tak na ex offo připadá zhruba pětina případů, které řeší.

Malý a ještě menší koláč

Ze statistik ministerstva spravedlnosti plyne, že odměny, které stát vyplácí ex offo advokátům, setrvale klesají. Ještě v roce 2010 šlo skoro o 556 milionů korun, v roce 2016 šlo o bezmála 434 milionů korun, kdežto loni už jen o 389 milionů (týká se to pouze advokátů ustanovených v trestních věcech, v případě „civilistů“ to loni bylo dalších 147 milionů). Kolik advokátů z tohoto „koláče“ ukrajuje, nelze jednoduše zjistit – abecední seznamy, ze kterých jsou advokáti popořadě přidělováni klientům, si totiž vedou jednotlivé soudy. Z veřejně přístupného vyhledávače advokátů na stránkách České advokátní komory plyne, že trestních advokátů, kteří souhlasí s tím, že jim budou přidělovány ex offo případy, je 2958. Jde však bohužel jen o orientační – neaktuální a zřejmě dost nepřesné – číslo, které nevychází z oficiálních soudních seznamů, ale z hlášení samotných advokátů.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit